A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Varga Judit nem javasolta a kegyelmet K. Endrének, Novák Katalin mégis megadta azt


Újabb fontos információ látott napvilágot a pedofil bűncselekmény eltussolása miatt börtönbüntetésre ítélt bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének kegyelmi ügyében.


Az ügyre rálátó szakértői információk alapján úgy tudja a magyarjelen.hu, hogy Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter felterjesztésében állítólag nem javasolta Novák Katalin köztársasági elnöknek a pedofil bűncselekmény eltussolása miatt börtönbüntetésre ítélt bicskei gyermekotthon igazgató-helyettese, K. Endre kegyelmi kérvényének pozitív elbírálását.

Az államfő ennek ellenére mégis a kegyelem megadása mellett döntött.

Novák Katalin tehát nem takarózhat azzal, hogy nem rendelkezett elegendő információval K. Endre ügyében, hiszen a lap információi szerint az akkori igazságügyi miniszter is figyelmeztette, hogy nem jó ötlet a pedofilmosdató férfi kegyelmi kérvényének pozitív elbírálása, írja a magyarjelen.hu.

Ugyanakkor még úgy is ellentmondásos, hogy a kegyelmet végül Varga Judit is ellenjegyezte, hogy a rendszerváltás óta nem nagyon volt arra példa, hogy valamely miniszter megtagadja a köztársasági elnök döntését.

Hogy jön egyáltalán a képbe Varga Judit és az Igazságügyi Minisztérium?

Magyarországon kegyelmi kérelmet a terhelt, a védő, a terhelt törvényes képviselője vagy a terhelt hozzátartozója nyújthat be. A kegyelmi kérelmet annak típusa szerint az első fokon eljárt bírósághoz vagy az ügyészséghez kell benyújtani, ezen intézmények minden esetben, az iratok beszerzését követő nyolc napon belül felterjesztik a kérelmeket az Igazságügyi Minisztériumnak.

Az igazságügyi miniszternek a kegyelmi kérelmet minden esetben fel kell terjesztenie a köztársasági elnökhöz, aki indoklási kötelezettség nélkül dönt a kegyelemről.

A kegyelmi eljárás során személyes meghallgatás nincs, a folyamatban lévő eljárásról kizárólag írásban, a terheltnek vagy a kérelmezőnek adható tájékoztatás. Az államfő határozatával szemben jogorvoslatnak, felülvizsgálatnak helye nincs.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések