A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tüntetők Olaszországban: a gazdák Rómába tartanak


Hétfőn reggel az olasz gazdák 200 traktorból álló konvojjal indultak útnak Róma felé azzal a céllal, hogy tartós tiltakozást tartsanak – jelentette ki Galgano Palaferrі, az egyesült tiltakozó bizottság képviselője. 

Elmondása szerint a gazdák Toszkána déli tartományaiból indultak útnak, és Olaszország más régióiból is csatlakoznak hozzájuk. A gazdák a többnapos tiltakozásra felpakolták mezőgazdasági gépeiket vízzel és ellátmánnyal.

„A konvoj hétfő este érkezik, és jelenleg folynak a tárgyalások a rendőrséggel, hogy meghatározzuk a standunk helyét a városhoz közeli két autópálya egyikén” – mondta az ügynökség forrása.

A múlt héten más európai országokat követve Olaszországban is tiltakozó megmozdulások indultak a gazdák ellen, amelyek az ország különböző mezőgazdasági régióira terjedtek ki. A franciaországi vagy belgiumi akciókkal ellentétben ezek nem olyan nagyszámúak, és nem vezetnek útlezárásokhoz vagy a rendőrséggel való összecsapásokhoz.

Az Appenninekben a legjelentősebb akciók közé tartozott a Milánóból Nápolyba vezető A1-es főút olaszországi csomópontjánál tartott traktorgyűlés. Szombaton a mintegy 120 gépet felvonultató demonstráció résztvevői a Lazio régió északi részén fekvő Orte város közelében megpróbálták elzárni az A1-es autópálya kijáratát. A helyi média arról számolt be, hogy a rendőrség barikádokkal akadályozta meg a gazdákat abban, hogy két nagy szénabálát helyezzenek el az úttesten.

A gazdák tiltakozásai már Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Lengyelországban, Romániában és Hollandiában is fennakadásokat okoztak. Kedden azonban az Európai Bizottság hivatalos képviselője, Eric Mamer kijelentette, hogy a Bizottság nem állította le a Mercosurral – a dél-amerikai közös piaccal – folytatott tárgyalásokat, ami több uniós országban is kiváltotta a gazdák tiltakozását. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió folytatja erőfeszítéseit egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely „figyelembe veszi az EU fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljait és az agrárszektorral kapcsolatos aggályait.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések