A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tízezres tüntetések kezdődtek Finnországban a kormány tervezett reformjai miatt


A kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt nagyszabású sztrájk kezdődött csütörtökön Finnországban. A demonstráció melletti munkabeszüntetés komoly fennakadásokat okozott a mindennapi életben - közölte a YLE finn közszolgálati rádió. Sajtóértesülések szerint közel 300 ezer ember vett részt a péntekig tartó tiltakozó akcióban – írta meg a Portfolio. 

A kétnapos sztrájk érintette többek között a postát, nagy iparvállalatokat is. Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, emellett a légiközlekedés is akadozott.

A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy csütörtökön és pénteken a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kell törölniük. 

A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 ezer fős tömeg tüntetett.

Az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Antti Lindtman azzal vádolta meg a kormányt a megmozduláson, hogy továbbra sem hallgat a követelésekre, bár – mint mondta – a tüntetők igényei egyáltalán nem túlzóak. 

Finn szakszervezetek azért indították el a többnapos tiltakozást, mert a Petteri Orpo-féle konzervatív kormányának elfogadhatatlannak tartják a reformterveit. Azok végrehajtása szerintük gyengítené a munkavállalói jogokat és a társadalombiztosítási juttatásokat is csökkentené.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések