A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stoltenberg: beszéltem Orbán Viktorral, és Svédország hamarosan NATO-tag lesz


Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, megbeszélést folytatott Orbánnal a svédországi NATO-tagságról. Elmondása szerint a magyar miniszterelnök megerősítette, hogy a magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdete után gyorsan eldőlhet a svéd csatlakozás kérdése – írta meg a HVG. 

Stoltenberg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatót, ahol szóba került Svédország NATO-csatlakozása. A Washington Post újságírója felidézte, hogy a magyar kormány ígéretet tett arra, hogy nem fogja késleltetni a svéd csatlakozást, de ez mégsem történt meg, és nem világos, mikor fog erről a parlament dönteni.

Emellett amerikai törvényhozók szankciókat is javasoltak Magyarország ellen a svéd NATO-csatlakozás miatt. 

A tisztviselőket arról is kérdezték, hogy bíznak-e még Magyarországban.

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz – mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett szöveg szerint.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések