A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hét év fegyházra ítélték Gyárfás Tamást, Portik Tamás életfogytiglant kapott


A Fővárosi Törvényszék hét év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, a Magyar Úszószövetség korábbi elnökét. Az alvilági körökben mozgó Portik Tamás életfogytiglant kapott. Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában. 

A tárgyalóterem zsófolásig megtelt szerda reggel az ítélethirdetésre. A Fővárosi Törvényszék épületében csak komoly biztonsági ellenőrzés után lehetett bejutni. Portik Tamást TEK-es kommandósok gyűrűjében vezették be a tárgyalóterembe.

Hat éve húzódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügye elsőfokon a Fenyő-gyilkosság 26 éve megoldatlan ügyében. Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat ellenük.

A per azóta egy valódi hullámvasút volt: Portik Tamás a magyar jog hiátusát meglovagolva ügyvédet ügyvédre cserélt, így évekig húzódott az ügy. Bár a bíróság remélte, hogy már legkésőbb tavaly lezárul a Gyárfás-Portik-per, ez végül nem így lett. Ráadásként Portik fia januárban kávéval öntötte le a bírót, hogy aztán elfogultságot jelenthessenek be ellene.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én a délutáni csúcsforgalom közepén lőtték le Mercedesében a budapesti Margit körút és a Margit utca sarkán. Régóta kérdéses volt, ki adhatott megbízást a merényletre. Gyárfás neve sokáig pletyka szintjén merült csak fel az ügyben a Fenyő és a Gyárfás közötti, '90-es évek végén kiéleződő konfliktusok miatt: vádemelés azonban csak jóval később történt a gyilkossági ügyben.

A Gyárfás és a Portik elleni vád alapját egy 512 perces hangfelvétel és különböző tanúvallomások jelentették. A védelem a tárgyalássorozat alatt kitartott amellett, hogy sem a hangfelvétel, sem a tanúk nem túl meggyőzőek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések