A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor be is nyújtotta a parlamentnek az alkotmánymódosítóját


„A köztársasági elnök az egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja” – ezzel a mondattal egészülne ki az Alaptörvény Orbán Viktor módosítója alapján, ami csütörtök estére meg is jelent a parlament oldalán.


Ez tehát azt jelenti, hogy a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet, ha azt olyan bűncselekmény után kérik, amiben kiskorú a sértett.

A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy Novák Katalin kegyelmi döntése után kormány nevében alkotmánymódosítást nyújt be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”. A miniszterelnök személyes meggyőződése, hogy pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, és itt nincs helye jogászkodásnak, hanem egyértelmű helyzetet kell teremteni egy tiszta, egyértelmű döntéssel.

Orbán Viktor rövid indokolást csatolt a módosítójához. Szerinte erre azért van szükség, mert a köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki, és „ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni. Magyarországon a gyermek a legfontosabb! A gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak”.

Ehhez pedig szerinte tizenharmadszorra is módosítani kell az Alaptörvényt. Ezt az Országgyűlés kétharmadának meg kell szavaznia.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések