A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsony Gergely egy hetet adott az ellenzéki megegyezésnek

Karácsony Gergely február közepét jelölte meg határidőnek, vagyis addig a pártoknak dűlőre kell jutniuk egymással – mondta a Magyar Nemzetnek a hungarofób ügyvéd, Magyar György.

Február közepére kiderülhet, hogy mely fővárosi kerületekben tudnak megegyezni az ellenzéki pártok, illetve hol lesz szükség előválasztásra – mondta lapunknak Magyar György. A Civil Választási Bizottság vezetője úgy fogalmazott, azon jelöltekkel és jelölőszervezetekkel, amelyek megállapodás híján előválasztást szeretnének, február 24-én ülnek le a tárgyalóasztalhoz.

Ez egy záró vitanap lesz, akkor beszéljük át a technológiát, az időpontokat és az előválasztás lebonyolítási feltételrendszerét. Aki nem ül le 24-én, az kvázi kimarad a versenyből, vagy át kell gondolni, van-e értelme az előválasztásnak – mondta Magyar György, hangsúlyozva, a Civil Választási Bizottság nyitott arra, hogy segítséget nyújtson a választási előkészületekben, ha ezt a jelölőszervezetek és a jelöltek kihasználják, a szervezet készen áll az együttműködésre.

Az ügyvéd azt is elárulta, az V., a XII. kerületben, valamint Zuglóban valószínűleg lesz előválasztás, a Civil Választási Bizottság hivatalosan is felkérést kapott a jelölőszervezetektől, jelöltektől az előválasztás lebonyolítására.

Ezenkívül Magyar György a XXI., illetve a XXII. kerültet említette, mint lehetséges helyszínt. Hogy a többi kerületben hogy állnak a tárgyalások az ellenzéki pártok között, nem tudjuk, de Karácsony Gergely főpolgármester is február közepét jelölte meg határidőnek, vagyis addig a pártoknak dűlőre kell jutniuk egymással.

Vagy megállapodnak egy közös jelöltben, vagy előválasztáson döntik el, ki legyen az egyedüli ellenzéki polgármesterjelölt

– fogalmazott Magyar György.

Ismert, a Magyar György által is említett kerületekben több ellenzéki párt is bejelentette már, hogy polgármesterjelöltet állít. Ezek közül Zuglóban a legérdekesebb a helyzet, ugyanis ott jelenleg az MSZP-s Horváth Csaba a polgármester, a Momentum pedig ennek ellenére indítja Rózsa Andrást a júniusi választáson.

Amellett, hogy egyes kerületekben komoly baloldali belharc folyik, a közös lista állítására is egyre kevesebb az esély, ebben Karácsony Gergely sem nagyon hisz már. A főpolgármester a Népszavának úgy fogalmazott,

lehet, hogy nem közös listán, de egy politikai közösségként indulnak a júniusi önkormányzati választáson az ellenzéki pártok.

Mint mondta, az ellenzéki egység egyértelműen megvan azokban a pártokban, amelyek ma a fővárosi ellenzéki koalíciót alkotják.

Karácsony eredeti javaslata ugyan arról szólt, hogy a pártok közös fővárosi listát állítsanak, de a Momentum januárban vetette fel, legyen két külön lista a fővárosban, egy liberális zöldlista, amin a Párbeszéd és a Momentum szerepelne és egy szociáldemokrata baloldali lista, amin az MSZP és a DK.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések