A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Huszonöt éves az Ismerős Arcok zenekar


Az Ismerős Arcok zenekar 1999 óta van jelen a magyar könnyűzenei életben. 

A mai divatzenei irányzatok alternatívájaként kínálja azt a kizárólag az Ismerős Arcokra jellemző, magával ragadó zenei hangzást és mély gondolatvilágot, amely kiemeli az együttest a kortárs magyar rockzene táborából. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő együttes frontemberével, Nyerges Attilával beszélgettünk a ma esti szimfonikus koncertjükről, amelyet a Budapest Kongresszusi Központban adnak elő a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar közreműködésével és a jubileumi év további programjairól.

Az együttes letisztult, kifinomult dallamvilágát Nyerges Attila értékes gondolatai emelik arra a magas szintre, amely évek óta jellemzi az Ismerős Arcok munkásságát. Zenéjükben a hagyományos rockzenei hangzás mellett felfedezhetők a blues, a jazz, a pop és a világzene stíluselemei is. Dalaik témái között a legjellemzőbb gondolatok a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága. Valamennyi szerzeményük a hat művész lelkének zenei lenyomata. 

Az Ismerős Arcok jubileumi koncertje

Nyerges Attila úgy látja, ezzel a koncerttel méltóképp nyitják meg a 25 éves jubileumi évüket. – Ez az a műsor, amelyet a Covid előtt kezdtünk előkészíteni – avat be az énekes. – Korábban ebből két előadással készültünk, ezek felemásra sikerültek. Az egyiket a Covid miatt kellett lemondani, a másikat pedig az időjárás miatt kellett zárt térben megtartani a zalaegerszegi főtér helyett. Így az emberek java része lemaradt róla. Nagyon örülünk, hogy fel tudtuk újítani ezt az anyagot. A múlt hetet Zalaegerszegen töltöttük, és a Kongresszusi Központban tartandó koncertre készültünk a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekarral. 

Mint elmondta,

úgy válogatták össze a dalokat, hogy melyek azok, amelyek igazán különlegesen szólalnak meg szimfonikus kísérettel. Cseh István, a szimfonikus zenekar karmestere jó barátjuk, ő készítette a Nélküled szimfonikus változatát, és ezeket a dalokat is ő hangszerelte.

 – Mindent nem lehet eljátszani a 25 éves repertoárunkból ilyen kísérettel, de amit összeraktunk, számunkra is nagy élmény, ahogy megszólalnak. Ritkán adatik meg rockzenésznek, hogy bent üljön egy harmincfős zenekar közepén, ott játsszon, és hallja, ami így születik a dalokból – teszi hozzá.

A meglepetésvendégeik Mező Misi és Ferenczy Gyuri, akik a kezdetetektől jó barátaik. Nyerges Attila kiemelte, hogy azt szeretnék, ha az idei év a 25 évükről szólna. Sok lehetőségük lesz idén is a Kárpát-medencében fellépni, és szeretnének egy kiadványt készíteni, amit eddig nem publikált fotókkal és képekkel tesznek majd egyedivé. A filmjüket is felszabadítják és mindenki számára elérhetővé teszik. 

Terveznek egy nagykoncertet szeptember 21-én a Barba Negrában, amely lezárja majd a jubileumi évet. Ez egy kimondott rockkoncert lesz azok számára, akik inkább ezt a műfajt kedvelik.

Visszatekintve a 25 évre, úgy érzem, ahhoz, hogy ilyenek legyünk, kellett ez a nehezített pálya – emlékezik az énekes. – Sokszor eszembe jut, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna és nagyobb tömegekhez tudtuk volna eljuttatni azt, amit fontosnak gondolunk, ha ez nem így van. Viszont tudjuk, nincsenek véletlenek, nem is vagyok emiatt elkeseredve. A zenekarban érzek bőven erőt, és az a rengeteg nehézség, ami a pályánkat korlátozta, talán már eltűnt. Az baj, hogy a világ is megváltozott körülöttünk, és keressük a helyünket benne. Sokszor nem is értem, ami körülvesz, kellene hozzá több energia, hogy könnyebben vegyük a most felmerülő akadályokat. De összekapaszkodunk, ahogy eddig is mindig, és megyünk tovább. A közönség szeretetében hála Istennek sosem volt hiány, sőt egyre nő a számuk. Bebizonyosodott, hogy a szorgalom és az az eltökéltség, hogy mi nem váltunk köpönyegforgatóvá, és azt tartjuk értéknek, amit 20-25 éve is, meghálálja magát 

– foglalta össze gondolatait Nyerges Attila.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések