A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A fibromialgia ellenszerei


A fibromialgia, illetve a kapcsolódó betegségek tüneteinek kezelése nem könnyű. Használhatunk az orvos által felírt gyógyszerek mellett gyógynövényeket és kiegészítőket is, de ezt mindig beszéljük meg a kezelőorvosunkkal, és készüljünk fel arra, hogy nem mindenki számára lesznek ezek a gyógynövények és kiegészítők sem hatékonyak. Mutatunk is olyan gyógynövényeket és kiegészítőket, amelyek hatékonyak lehetnek a fibromialgia tüneteinek csillapításában.


A melatonin egy olyan természetes hormon, amely vény nélkül, kiegészítőként is kapható. Használhatjuk akkor, ha alvási problémáink vannak, illetve az alvási minták javítására is. Egyes kutatási eredmények szerint a melatonin hatékony lehet a fibromialgia okozta fájdalom természetes kezelésében, ugyanis a legtöbb, fibromialgiában szenvedő betegnek alvási problémái vannak és emiatt gyakran fáradt. A melatonin azonban segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket. A melatonin ugyan biztonságosnak tűnik, azonban ha nappal fogyasztjuk, álmosság törhet ránk, így vezetés alatt és egyéb veszélyes munkakörökben nem javasolt a fogyasztása.

Az orbáncfüvet gyakran használják a depresszió természetes kezelésére, ugyanis a depresszió általában a fibromialgia nevű betegséggel is együtt jár. Az orbáncfű és a depresszió közötti összefüggést vizsgáló tanulmányok elemzése megállapította, hogy a gyógynövény ugyanolyan hatékony és biztonságos, mint egyes depresszió elleni gyógyszerek. Az orbáncfüvet és a depresszióra szedett gyógyszereket nem lehet együtt fogyasztani. Ha mégis szeretné kipróbálni, minden esetben konzultáljon először a kezelőorvosával.

A kapszaicin a chilipaprika kivonata. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kapszaicin rendkívül hatékonyan csillapítja a fibromialgiában szenvedő betegek tüneteit, különösen a fájdalommal veszi fel nagyon eredményesen a harcot. Mellékhatása is lehet, például a kapszaicintartalmú krém erőteljes bőrpírt idézhet elő.

Az L-karnitin nagyon hatékonyan enyhítheti a fibromialgiában szenvedő betegek fájdalmát és fáradtságát. Az L-karnitin támogatást nyújthat a fibromialgiában szenvedő emberek izomrendszerének is.

A probiotikumok olyan étrend-kiegészítők, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak. Segítenek az élelmiszerek lebontásában, felszívódásában, és javítják az emésztést is. A probiotikumok hatékonyan kezelik a hasmenést, illetve az irritábilisbél-szindróma tüneteit is csökkentik.

A D-vitamin segít megőrizni a csontok egészségét és szilárdságát. Egyes tanulmányok szerint azok a fibromialgiában szenvedő betegek, akiknek elegendő D-vitamin van a szervezetükben, sokkal kevésbé számolnak be fájdalomról, mint azok a betegek, akik D-vitamin-hiányban szenvednek.

Léteznek más gyógynövények és kiegészítők, amelyek segítenek a betegség tüneteinek csökkentésében, ebbe a csoportba tartozik például a bíbor kasvirág, a Cayenne-bors, a fürtös poloskavész, a levendula, a máriatövis és a B-vitaminok.

Mit tehetünk még, ha ebben a betegségben szenvedünk? Nagyon lényeges, hogy tegyük prioritássá a testmozgást. Eleinte fárasztó és nehéz lehet a rendszeres sport, azonban hosszútávon drámai módon javíthatja az állapotunkat.

A stressz az élet normális része, azonban kulcsfontosságú, hogy megtanuljuk kezelni azt. Az olyan stresszcsökkentő technikák, mint a meditáció és a mély légzés, segítenek ellazulni és megbirkózni a fájdalom fellángolásával.

A rendszeres és minőségi alvás is segíthet leküzdeni a fibromialgiával kapcsolatos fáradtságot. A fájdalom és a fáradtság ugyanis összefügg, mert ugyanazok az agyi neurotranszmitterek, amelyek szabályozzák a fájdalmat, szabályozzák az alvást, a hangulatot és a memóriát is.

Kipróbálhatjuk az akupunktúrát is. Ez egy hatékony módja lehet a természetes öngyógyulás segítésének. Az akupunktúra megváltoztathatja a neurotranszmitterek szintjét az agyban, és ez potenciálisan javíthatja az izom és agy kapcsolatát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések