A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a német export


A német statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint, decemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az export. 

Az export 4,6%-kal csökkent decemberben az előző hónaphoz képest, ami meghaladta a Reuters felmérésében várt 2,0%-os csökkenést.

Az Európai Unió országaiba irányuló export 5,5%-kal csökkent az előző hónaphoz képest, míg az EU-n kívüli nemzetekbe irányuló kivitel 3,5%-kal csökkent – jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ezzel párhuzamosan az import 6,7%-kal csökkent novemberhez képest, ami meghaladta az elemzők 1,5%-os csökkenésre vonatkozó várakozását.

Claus Vistesen, a Pantheon Macroeconomics vezető euróövezeti közgazdásza úgy jellemezte ezeket a számokat, mint amelyek recessziós tendenciát jeleznek, igazodva a német gazdaság előtt álló kihívásokkal teli gazdasági körülményekhez.

A külkereskedelmi mérleg decemberben 22,2 milliárd eurós (23,92 milliárd dollár) naptár- és szezonálisan kiigazított többletet mutatott, szemben az előző havi 20,8 milliárd eurós többlettel. Bár Németország áruforgalmi többlete 2023 végén tovább emelkedett, és jelentősen hozzájárult a GDP növekedéséhez a negyedik negyedévben, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a gazdasági teljesítmény általános csökkenését – jegyezte meg Vistesen.

A negyedik negyedévi 0,3%-os GDP-csökkenés közepette a közgazdászok aggodalmakat fogalmaztak meg egy újabb recesszió lehetséges kialakulásával kapcsolatban. 2023-ban az export 1,4%-kal csökkent az előző évhez képest, míg az import ennél jelentősebb, 9,7%-os visszaesést tapasztalt.

Alexander Krueger, a Hauck Aufhaeuser Lampe vezető közgazdásza rámutatott, hogy a világgazdaság gyengesége kihívások elé állítja az exportágazatot, a Vörös-tengeren tapasztalható geopolitikai feszültségek pedig újabb kereskedelmi kockázatokat jelentenek.

Az Ifo exportvárakozások indexe januárban mínusz 8,4 pontra csökkent a decemberi mínusz 7,1 pontról, ami a német exportágazat borúsabb kilátásait jelzi. Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy a német exportgazdaság kihívásokkal telve kezdte az új évet, hangsúlyozva, hogy új lendületre van szükség.

A feldolgozóipart ez különösen érinti: az Ifo felmérései szerint a feldolgozóipari vállalatok 36,9%-a számolt be megrendeléshiányról januárban, szemben az októberi 36,0%-kal. A Vodafone kereskedelmi közleménye tovább hangsúlyozta a németországi gazdasági lassulást, a harmadik negyedévben a szolgáltatási bevételek növekedésének erőteljes, 0,3%-os lassulása miatt

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések