A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bíróság elé áll Londonban Greta Thunberg egy olajtüntetés miatt


Greta Thunberg klímaaktivistának a bíróság előtt kell megjelennie, közrend elleni bűncselekménnyel vádolják egy tavalyi londoni tüntetés után.

A 21 éves svéd lányt tavaly október 17-én tartóztatták le a Mayfairben található InterContinental Hotel közelében tartott tüntetésen, amikor az olajipari vezetők az Energy Intelligence Forumra gyűltek össze.

Thunberg, négy társával együtt novemberben a Westminster Magistrates' Court előtt ártatlannak vallotta magát a közrendről szóló 1986. évi törvény 14. szakaszának megsértésében, írta a Reuters.

A Fossil Free London (FFL) azt közölte, hogy „szolidaritási tüntetést” tart a vádlottakkal a bíróság előtt 8.45-től. Maja Darlington, a Greenpeace brit kampányfelelőse elmondta:

Greta és a többi békés tüntető elleni büntetőeljárás egy olyan kormányt tükröz, amely jobban törődik az olajfőnökök profitjának növelésével, mint azzal, hogy mindannyiunk számára élhető jövőért küzdjön.

„Ahelyett, hogy a klímaaktivisták ellen lépne fel, az Egyesült Királyság kormányának arra kellene kényszerítenie a Shell-t és a többi olajipari vállalatot, hogy hagyják abba a fúrásokat, és kezdjenek el fizetni a bolygónknak és mindenkinek, aki rajta él, okozott károkért.”

Az FFL a nagy olaj- és gázipari vállalatok fosszilis tüzelőanyagok felhasználása ellen kampányol. Joanna Warrington, a csoport egyik szervezője elmondta:

„Az Egyesült Királyság kriminalizálja a Gretához hasonló békés klímaaktivistákat, miközben a Mayfair hotelekben vörös szőnyeget terít a klímabűnözőknek”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések