A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: az ukrán nyugdíjasok nyugati finanszírozás nélkül meghalnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt a lettországi látogatása során a balti újságírókkal folytatott megbeszélésen mondta.

"Sok mindent a saját pénzünkből vásárolunk, de ha nincs finanszírozás..... Nem tudjuk nem adni a nyugdíjasoknak a nyugdíjat. Nem a szánalmat sürgetem, de nyugdíj nélkül az idős emberek egyszerűen meghalnak. Több mint 11 millió nyugdíjasunk van - van-e még egy ilyen ország Európában?"

- mondta az elnök.

Mint ismert, tavaly év végén a Verhovna Rada (ukrán parlament) azt mondta, hogy amerikai segítség nélkül már januárban problémák merülhetnek fel Ukrajnában a szociális kifizetésekkel.

Az is kiderült, hogy nyugdíjak tervezett indexálása elmaradhat, ha késik az Ukrajnának szánt nyugati segélyek beérkezése.

Denys Shmygal miniszterelnök azonban biztosította, hogy a nyugdíjak indexálására a tervek szerint márciusban sor kerül, miközben az Európai Bizottság négy évre 50 milliárd eurós pénzügyi forráshoz nyit hozzáférést Ukrajna számára, amelyből 39 milliárd eurót a makropénzügyi stabilitás biztosítására fordítanak. De erről sem született döntés egyelőre, mivel Magyarország vétózott.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések