A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ursula bejelentette: "Semmiféle pénzt nem kaphat Magyarország"


Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

„Célunk mindig is az volt, hogy olyan reformokat szorgalmazzunk a tagállamokban, amelyek javíthatják minden európai életét. Magyarország tavaly májusban fogadta el az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvényt, amely a 2022-es jelentésben foglalt ajánlásainkat is figyelembe veszi.

Ez egy olyan törvény, amely megerősíti a bírói függetlenséget, és korlátozza az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás lehetőségét. Ez kellett ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a kohéziós alapok feltételeit.

Ezt kértük – Magyarország pedig teljesítette”

– fogalmazott.

Ursula von der Leyen azt is mondta, hogy

körülbelül 20 milliárd euró maradt befagyasztva, ennek kifizetését felfüggesztették „az LMBT-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok” miatt.

Néhányat a  kondicionalitási mechanizmus blokkol. És addig maradnak blokkolva, amíg Magyarország nem teljesíti az összes szükséges feltételt – mondta.

Hozzátette, hogy időközben Magyarország is kapott előfinanszírozást a REPowerEU keretében, mint bármely más tagállam. Ennek az előfinanszírozásnak nincs feltétele. „Ezek azok a szabályok, amelyekben mindannyian megállapodtunk, és ezeket be is fogjuk tartani. Ez az, ami miatt a jogállam kiemelkedik az önkényes hatalomból” – mondta. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések