A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb tűzszünet lehet előkészületben Izrael és a Hamász között

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn állítólag azt hangoztatta, hogy elkészült egy kétszakaszos terv, mely két hónapos tűzszünetet is tartalmaz.

Jóllehet Avi Haiman izraeli kormányszóvivő hétfőn nevetségesnek nevezte a Hamász túszcserére tett javaslatát, az Axios amerikai hírportál helyi idő szerint hétfő este arról számolt be, hogy Izrael két hónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe.

Az Axios két, magát megnevezni nem kívánó izraeli tisztségviselőre hivatkozva úgy tudja, az izraeli kormány tíz nappal ezelőtt hagyta jóvá a javaslatot, mely

az első szakaszban a nők, a 60 év fölötti férfiak és a súlyos egészségügyi állapotban lévők szabadon engedését irányozná elő.

A második szakasz a katonanők, a 60 év alatti, nem a katonaságnál szolgáló férfiak, illetve végül a katonák elengedéséről szólna, valamint a holttestek hazaszállítását is lehetővé tenné. Emellett a felek megegyeznének izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok elengedéséről is.

Mindeközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn találkozott a túszok családtagjaival, a megbeszélésen pedig a Times of Israel című izraeli lap szerint a kormányfő kiemelte, hogy bár a Hamász részéről nem érkezett igazi ajánlat, az izraeli fél előkészített egy javaslatot, amelyről azonban nem árult el részleteket.

A 12-es kereskedelmi televíziós csatorna a találkozóról később hangfelvételt is közzétett, melyen Netanjahu jól hallhatóan azt mondja: Van egy általam összeállított javaslat, melyet a háborús kabinethez is eljuttattam. Mi továbbadtuk, most pedig, ahogy mondani szokás, megy a kötélhúzás.

Netanjahu nem híve a kétállami megoldásnak, nemrég újból elutasította Joe Biden amerikai elnök arra tett javaslatát. A két vezető áttekintette az izraeli katonai műveletek átalakítását, amiben az izraeli fél jobban célzott támadásokkal próbálná elérni célját, ami katonai nyomás fenntartása a Hamászon és vezetőin. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések