A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Úgy néz ki mégis jöhetnek a jogosan nekünk járó Erasmus-pénzek


Navracsics Tibor végre pozitív hírt kaphat, úgy tűnik, hogy a Néppárt átgondolta az Erasmus-pénzekkel kapcsolatos álláspontját.


Charles Michelnek, az Európai Tanács távozó elnökének nem áll szándékában megjelenni az Európai Parlament képviselői előtt, hogy személyesen beszámoljon az Unió Magyarországgal kapcsolatos ügyeiről szóló szerdai ülésén – számol be az mfor.hu a Politico hírlevele alapján.

Michel hátproblémáira hivatkozva nem fog részt venni a Magyarországot érintő plenáris ülésen, ahol az ő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének ellenzéke éles támadásokat akart intézni az EU-finanszírozás felhasználása miatt Magyarország ellen, mivel az uniós parlamenti képviselők jelentős része úgy véli, hogy Orbán Viktor kormánya nem teljesíti a kitűzött jogállamisági feltételeket.

Von der Leyen és Michel együtt állt volna ki a képviselők elé megmagyarázni az Unió döntéseit, de Michel „akut lumbágójára” és orvosi ajánlásra hivatkozva nem fog részt venni az ülésen, helyette szóvivője szerint „február elején” jelenhet meg a strasbourgi Európai Parlamentben – írja a lap.

Michel Magyarországtól függetlenül is célpont, miután bejelentette, hogy nem tölti ki a Tanács elnöki posztját, hogy az uniós választásokon indulhasson júniusban. Ezzel többek között megnyitotta az ajtót annak a lehetőségnek is, hogy az átmeneti időszakban a Magyarország által ellátott soros elnökség kormányfője, Orbán Viktor teljesítse az Európai Tanács elnökének funkcióit.

A szerdai parlamenti ülésen minden bizonnyal szóba kerül a finn EP-képviselő, Petri Sarvamaa kezdeményezése is, amely a 7-es cikkely szerinti eljárás második pontjának életbe léptetését (tehát az ország szavazati jogának felfüggesztését) kezdeményezte Magyarország ellen. Az erről szóló határozati javaslatról ma egyeztetnek az EP frakciói – írja a lap.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések