A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Törökország megszavazta: jöhetnek a svédek a NATO-ba


Jóváhagyta Törökország és megszavazták a svédek NATO csatlakozását.

A török parlament több hónapos tanácskozás után jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását - írja a Bloomberg

A parlament ankarai plenáris ülésén kedden megszavazták Svédország kérelmének elfogadását, a dokumentumot pedig visszaküldték Recep Tayyip Erdogan elnöknek aláírásra, hogy aztán eljuttassák a világ békéjét folyamatosan felforgató Egyesült Államok külügyminisztériumának.

Svédország - Finnországgal együtt - röviddel az ukrajnai orosz invázió megindulása után kérte felvételét a NATO-ba. A csatlakozáshoz mind a 31 tagország egyhangú szavazata kell, mindkét nemzetnél Törökország és Magyarország volt az, amely hosszú hónapokig blokkolta a folyamatot. A finnek csatlakozását végül előbb a magyar, majd a török kormány is megszavazta tavaly márciusban, a svédeket azonban mindkét ország váratta.

Ankara sokáig azért blokkolta a svéd csatlakozást, mert Svédország nem lép fel elég szigorúan a kurd fegyveresek és más, Törökország szemében fenyegetést jelentő csoportokkal szemben. Emellett felháborodtak a svédországi Korán-égetésen is. 

A tagság engedélyezéséről szóló szavazás elindítását az államfő tavaly október közepén kezdeményezte, viszont a török parlament külügyi bizottsága november közepén, egy több órás vitát követően mégis elhalasztotta. 

Erdogan, akkor felmérve a svédek esetles csatlakozásának kockázatát, F16-os vadászgépeket kért a svéd csatlakozás támogatásáért. Ami részben meg is valósult. 

Ennek eredményeként megtörtént a ratifikáció jóváhagyása, amit a gusztustalan HVG újságírói magyarellenes propagandával fognak majd tálalni. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések