A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tanítanék Mozgalom: ez nem béremelés, ez semmi


„Mindösszesen csak a gazdasági válság által okozott elszegényedést enyhíti ez az összeg, az eredeti probléma továbbra is változatlan marad” – írja a pedagógusbérek 32 százalékos emeléséről a Tanítanék Mozgalom. Az emelés nem feledteti azokat az áldozatokat, amiket az oktatási mozgalom tagjai hoztak az elmúlt években. Ezért nem lehet sikerként elkönyvelni a béremelést.


A Tanítanék Mozgalom úgy látja, hogy csak a bérkérdés rendezése nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell fektetnünk az igazi változáshoz.

A szervezet közleménye szerint pénteken kiderült, hogy a Belügyminisztérium eddig a teljesítményértékelési rendszerről sem mondott igazat. „Az új értékelés bemutatásakor az oktatási szervezetek tiltakozását figyelembe véve a Belügyminisztérium végül ígéretet tett annak a pontnak a visszavonására, ami lehetővé tette volna, hogy az értékelés során kevés pontot elért pedagógusok fizetését csökkentsék. Ma azonban kiderült, hogy végig hazudtak! Úgy tűnik, mégis sor kerülhet erre 2025 januárjától, ezzel kapcsolatban pedig a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekben is homályosan fogalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a 32 százalékos béremelés, a teljesen szakmaiatlan pontrendszer alapján, több pedagógusnak válna semmissé” – írja a mozgalom.

Mint írják, nem szabad elfelejteni, milyen áldozatok állnak az oktatási mozgalom mögött. „Több ezer pedagógus a saját megélhetését, biztonságát kockáztatva állt bele sztrájkba, majd polgári engedetlenkedésbe a sztrájktörvény megcsorbítása után, ezzel új szintre emelve a tiltakozást. Tizenhat tanárt kirúgtak, amiért felszólaltak az ügyért, akiknek még mindig, több mint egy évvel a történtek után is zajlik a perük, amivel bizonyítani akarják igazukat. Még mindig, mindennap ezzel kelnek és fekszenek. Még több ezreknek kellett meghozni egy olyan döntést, ami az egész életükre hatással volt: otthagyták hivatásukat, közösségüket, diákjaikat.”

„Ha mérlegre állítanánk ezeket az áldozatokat és a 32 százalékot, nem is kérdés, hogy az melyik oldalra billenne…”

A közlemény szerint a bejelentett béremelés csak az inflációt fedezi, arról nem is beszélve, hogy a rendelet nem biztosít későbbi korrigálási lehetőséget, így nincs arra garancia, hogy a megemelt pedagógusbérek hosszú távon megőrzik értéküket.

A szervezet szerint afelett sem lehet szemet hunyni, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatársakra, például a gyógypedagógiai asszisztensekre, a pszichopedagógusokra, rendszergazdákra, takarítókra nem terjesztették ki az emelést, „ezzel pedig további belső feszültséget gerjesztenek, csakúgy, mint korábban az orvosok és az ápolók között”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések