A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédországban aggodalomra ad okot a tanárok elleni erőszak növekedése

A tanárok által benyújtott panaszok száma tíz év alatt megduplázódott, a romló munkakörülmények és a feszültséggel teli légkör mellett - írja a Le Monde.

Az egyik súlyos incidensre 2023. május 5-én került sor. Egy dél-svédországi kisváros, Höör állami középiskolájának szünetében egy 16 éves tanuló megvert egy fiatalabbat. Paul Carlback svéd- és angoltanár szemtanúja volt a jelenetnek, és közbelépett. A bántalmazó gúnyolódott, aztán azt mondta a tanárnak, hogy "bokszolni" akar vele és mellkason ütötte. Paul Carlback a fiút egy szekrényhez szorította, és néhány pillanatig visszatartotta.

November végén a diákot első fokon elítélték "köztisztviselő fenyegetése" miatt, amely bűncselekmény 2023 óta védi a tanárokat. A tinédzsernek 10 000 korona (340 000 Ft) kártérítést kell fizetnie tanárának.

Paul Carlback azonban továbbra is munkanélküli maradt, mivel a középiskola vezetősége elbocsátotta. Emiatt feljelentést tett a bíróságon, de gyorsan elutasították a panaszát.

Bár az eset különösen megdöbbentő, messze nem kivételes egy olyan országban, ahol

tíz év alatt megduplázódott a Svéd Munkakörnyezetvédelmi Tanácshoz (Arbetsmiljöverket) benyújtott panaszok száma, amelyeket fenyegetések és erőszak áldozatává vált tanárok tettek.

Ez a növekedés részben azzal magyarázható, hogy a svédek már nem haboznak feltenni a vészharangot a munkakörülményeik miatt - jegyzi meg Kristian Hansson, az Arbetsmiljöverket iskolai szakértője.

De ez még nem minden: "Az iskolai erőszakos cselekmények súlyosbodtak, és a tanárok, különösen az általános és középiskolákban, a foglalkozási megbetegedések által leginkább érintett kategória, megelőzve az egészségügyi dolgozókat és a közlekedési és logisztikai ágazatban dolgozókat" - írja a lap.

"Félelmetes számok"

A pedagógusok szakszervezete, a Sveriges Lärare által végzett, tavaly tavasszal közzétett felmérésből kiderül, hogy mekkora a csapás mértéke: a középiskolai tanárok 29%-a állítja, hogy 2021-ben megfenyegették, 45%-uk szerint az elmúlt két évben legalább egyszer került kockázatos helyzetbe, 58%-uk tapasztalt szóbeli erőszakot, 15%-uk fizikai erőszakot, 11%-uk internetes erőszakot és 7%-uk szexuális zaklatást.

"Ezek a számok ijesztőek, különösen azért, mert nehezen tudjuk felmérni a jelenség mértékét, mert sok esetet valószínűleg nem jelentenek" - reagál a szakszervezet elnöke, Asa Fahlén.

Elég csak beírni bármelyik keresőbe az "erőszak" és "tanár" szavakat, és máris számtalan beszámolót láthatunk görgetni. 2022 októberében Caroline Andersson, egy stockholmi iskola tanára mesélte el azt a pillanatot, amely megváltoztatta a karrierjét, amikor néhány héttel korábban egy diák, akit arra kért, hogy hagyja el az osztályát, megpróbálta megfojtani. A tanárnőnek, aki önvédelmi tanfolyamokat végzett, sikerült kiszabadítania magát. De a diák szavai - "A fenébe, milyen gyenge vagy. Többet kellene gyakorolnod! " - továbbra is kísértik őt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések