Ráadásul még pénzt is hoz a babona szerint.
A szilveszteri babonáknak se szeri, se száma, ezek többsége ráadásul az étkezéshez kapcsolódik. Az aprószemű ételek, így a lencse is a bőséget, a pénzt jelképezi, ezért kerül gyakran az újévi asztalra. Friss, puha kenyérrel, tejföllel laktató étel. Nagy előnye, hogy előre is elkészítheted.
Hozzávalók
👉 30 dkg lencse
👉 20 dkg füstölt hús
👉 2 db sárgarépa
👉 2 db krumpli
👉 1 db vöröshagyma
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 db babérlevél
👉 1 evőkanál liszt
👉 pirospaprika
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 olaj
👉 bors
Elkészítés:
A füstölt húst rakd fel főni valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Dobd hozzá a babérlevelet és a vöröshagyma felét, majd főzd meg körülbelül egy-másfél óra alatt. A lencsét válogasd át, érdemes egy-két órára beáztatni, hogy gyorsabban puhuljon.
Egy lábosban hevíts olajat, és tedd rá a felkarikázott répát, a felkockázott krumplit, és kevergetve párold egy-két percig. Szórd meg borssal, tedd hozzá a petrezselymet, és öntsd fel a füstölt hús levével. Ha túl sós, csak a felét rakd hozzá, és adj még hozzá vizet. Főzd puhára körülbelül 30 perc alatt. Végül rántsd be, hevíts fel kevés olajat, szórd hozzá a lisztet, amikor kezd színesedni, mehet hozzá az apróra vágott maradék vöröshagyma, a zúzott fokhagyma, kicsit később a pirospaprika, majd engedd fel hideg vízzel. Önts a forrásban lévő levesbe, és rottyantsd össze. Tálaláskor még tejfölt is tehetsz hozzá.
0 Megjegyzések