A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reagáltak a tűzoltók: Jogosnak tartják a büntetést a tűzvédelmi szabályszegés miatt


Nem a kigyulladt tévéje miatt, hanem a tűzvédelmi szabály megszegése miatt kapott bírságot az a nő, aki 2023. november 2-án tüzet idézett elő otthonában, ahol a tűzoltóságnak be kellett avatkoznia, közölte cikkünk nyomán a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


A tűzoltók adatgyűjtést végeztek és megállapították, hogy a tűz az ingatlan középső szobájában keletkezett egy, az ablak alatt lévő asztalon meggyújtott és felügyelet nélkül hagyott gyertya miatt. A tűz továbbterjedését a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság egységei egy vízsugárral megakadályozták. A szobában lévő függöny és az éjjeli szekrény megégett, az ingatlan füsttel telítődött, a szoba falai kormozódtak.

A panaszos állításaival ellentétben a tűzeset helyszínén nem volt tévékészülék.

A lakásban élő nőt enyhe füstmérgezéssel szállították kórházba. Az ilyen és ehhez hasonló esetek után jogszabály értelmében kötelező hatósági eljárást lefolytatni. 

A tűzvédelmi törvény értelmében azokban az esetekben közigazgatási szankcióként nem alkalmazható figyelmeztetés, ahol a tűzvédelmi szabály megszegésével tüzet vagy robbanást idéznek elő és tűzoltósági beavatkozás szükséges. 

Vagyis nincs mérlegelési lehetőség, a gyakorlat azonban az, hogy a hatósági szakemberek valamennyi körülményt mérlegelve állapítják meg a bírság mértékét. 

A konkrét esetben a kiszabható legkisebb tűzvédelmi bírságot, húszezer forintot szabták ki. 

A hatósági döntést az ügyben érintett asszony elfogadta, nem élt a fellebbezés lehetőségével és a részletfizetés lehetőségével sem kívánt élni. A bírságot egy összegben kifizette.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések