A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Retteg a Bild a hétfői gazdatüntetéstől: "Németországot régen nem fenyegette ekkora harag!"

Mi vár ránk holnap? - teszi fel a kérdést a német lap.

Németországot régen nem fenyegette ekkora harag! 

Holnaptól Németország-szerte barikádokra vonulnak a gazdák, hogy a jelzőlámpás (baloldali/zöld koalició) politika ellen tüntessenek. Országszerte autópálya-blokádok, gyűlések, tiltakozó táborok és demonstrációk várhatók.

A gazdaszövetség "több tízezer traktoros" részvételére számít.

Az akciók várhatóan hatalmasak lesznek - teszik hozzá.

Számos vendéglős, teherautósofőr és kiskereskedő is bejelentette, hogy részt vesz. Ráadásul a mozdonyvezetők is újra sztrájkolhatnak.

Félő, hogy a tüntetések teljesen elszabadulhatnak. Egyre nagyobb a nyugtalanság, hogy kik vonulhatnak a tüntetőkkel együtt a jövő héten - rettegi a Bild.

Térképen a holnapi tüntetések helyszínei:


Természetesen elkezdték gyalázni a médiában a német gazdákat:

"Újra és újra megjelennek náci utalásokat tartalmazó képek. És erőszakkal fenyegetőznek: Ampel politikusok alakjai akasztófán lógnak, és a róluk készült fotókat az interneten terjesztik. Az AfD is felszólítja támogatóit, hogy vegyenek részt a tüntetéseken." - írja a Bild.


Egy mesterséges intelligencia által generált, náci esztétikájú kép egy dicsőséges parasztlázadást mutat a kormány ellen. (lásd fentebb - a szerk.)

A Robert Habeck alkancellár (Zöldek) elleni dühös akció megmutatta, milyen gyorsan erőszakba fordulhatnak a gazdatüntetések - teszik hozzá.

Az egyik család leírja, mennyire fenyegető volt a helyzet. "A légkör nagyon felfokozott volt, senki sem tudta, mi fog történni" - mondta a dpa-nak a nő, aki férjével és gyermekeivel volt a fedélzeten. A 80 éves nagypapa is ott volt.

A család nem akarja a nevét nyilvánosan megadni - drámáztak a lap firkászai.

"A lehető leghátul maradtunk a fedélzeten, hogy megvédjük a gyerekeket. A gyerekek nagyon megijedtek, nagyon ijesztő volt". A tüntetők azt kiabálták Habeck irányába: "Gyere ki, te gyáva". Egy táblán egy festett akasztófát lehetett látni - írják.

Miután a komp kikötött, a család kézen fogva tolakodott le a hajóról a tömegben. "Át a tüntetőkön. Nem volt jobb dolguk, mint a rémült gyerekekkel kiabálni" - mondja az anya.

A Habeck elleni "támadást" hevesen bírálták. A szövetségi elnöktől, a szövetségi kancellártól. Még a CSU vezetője, Markus Söder is, aki szívesen mutatja magát a gazdák oldalán, tegnap így nyilatkozott: "Természetesen elutasítjuk a radikális támadásokat. Mindennek a jogállamiság alapján kell történnie!"

Joachim Rukwied (62) gazdaelnök is megszólalt: "A Schlüttsielhez hasonló akciók kárt okoznak politikai aggályainknak. A jövő héten békésen és rendezett módon akarunk demonstrálni" - mondta a BILD-nek.

És világossá teszi: "Nem akarunk jobboldali és más radikális, megdönteni akaró csoportokat a tüntetéseinken! Demokraták vagyunk, és a politikai változás, ha lesz, akkor az a szavazófülkében történő szavazással fog megtörténni".

Az a kérdés, hogyan lehet megkülönböztetni magunkat a radikálisoktól, a jövő héten az útdíjemelés ellen tiltakozó teherautósofőröket is foglalkoztatja. "Nem lehet kizárni a kaotikus viselkedés lehetőségét egyetlen tüntetésen sem. Vagy hogy bizonyos erők, amelyekhez semmi közünk nem akarunk, megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni belőle" - mondja Dirk Engelhardt (50), a közúti árufuvarozás, logisztika szövetségének vezetője.

A vendéglátósok nem látnak okot arra, hogy a félelmetes eszkaláció miatt lemondják a tüntetéseket.

"Szolidaritást vállalunk a gazdákkal, és hétfőtől mi is részt veszünk a tüntetéseken" - magyarázza Thomas Geppert, a bajor szálloda- és vendéglátóipari szövetség (DEHOGA) ügyvezető igazgatója. "Tiltakozunk a vendéglátóipart érintő hatalmas áfaemelés ellen, amely tönkreteszi a vállalkozásokat és munkahelyeket semmisít meg."

A tüntetések közéletre gyakorolt hatását jelenleg nehéz felmérni. Vegyük például az iskolákat. A Német Pedagógusszövetség elnöke, Stefan Düll nem számít arra, hogy sok diáknak gondot okoz majd az iskolába jutás az elzárt utak miatt.

De ha a traktorok elzárják az utakat és lelassítják az iskolabuszokat, "azt várom, hogy a rendőrség tegye a dolgát, ahogyan a klímatüntetők esetében is tette".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések