A
z álompuha narancsos kuglóf a rácsorgatott szirupnak köszönhetően másnap is friss marad.
Az illatos, narancsos kuglóf vajas tésztából készül, és édes, fényes szirup vonja be. Ugyanezt a tésztát kisütheted kenyérformában vagy muffintepsiben is, így ha egyszer megtanulod, háromféle sütit is készíthetsz belőle. Ne lepődj meg, milyen sok narancsot kell felhasználni hozzá, hiszen ettől lesz a végeredmény utánozhatatlan.
Hozzávalók 1 darabhoz
A tésztához:
👉 32 dkg liszt
👉 30 dkg cukor
👉 12 dkg vaj
👉 4 tojás
👉 3 dl frissen facsart narancslé (3-4 narancsból)
👉 2 evőkanál narancshéj
👉 1 dl olaj
👉 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
👉 0.5 kávéskanál só
👉 vaj a forma kikenéséhez
A cukros bevonathoz:
👉 20 dkg kristálycukor
👉 2 teáskanál narancshéj
👉 1 dl frissen facsart narancslé (1-2 narancsból)
A sziruphoz:
👉 25 dkg porcukor
👉 1.5 dkg vaj
👉 1 dl frissen facsart narancslé
👉 1 evőkanál narancshéj
Elkészítés:
A tésztához egy tálban keverd el a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd habosra a tojást a cukorral. Ehhez legalább öt percig keverd a robotgép legmagasabb fokozatán, amíg kifehéredik, és megnő a térfogata. Ekkor keverd hozzá a vajat és az olajat. Amikor már egynemű, keverd bele a narancs héját és levét, végül a lisztet. Forgasd jól össze. Egy kuglófformát kenj ki vajjal. Oszd el benne a tésztát, és 180 fokon 50-60 perc alatt süsd ki. Amikor elkészült, a formában hagyd kihűlni fél óra alatt, és csak utána borítsd egy rácsra.
A cukros mázhoz a narancslevet keverd el a narancshéjjal és a cukorral. Oszd el az egészet a formából kiemelt, még meleg kuglófon. Tedd félre, és hagyd teljesen kihűlni. A sziruphoz a vajat olvaszd össze a narancs héjával és levével. Fokozatosan, több adagban keverd bele a cukrot, és kevergesd, amíg felolvad. Ezzel az öntettel kínáld a kihűlt tortát.
0 Megjegyzések