A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Budapest kész feladni az Ukrajna finanszírozásával szembeni ellenállását


Budapest jelezte az EU-nak, hogy kész feloldani az Ukrajna finanszírozásával szembeni ellenállását – írja a Politico. A brüsszeli lap szerint eközben folytatódnak a tárgyalások a lehetséges kompromisszumokról.

Orbán Viktor decemberben megakadályozta a háború sújtotta országnak szánt 50 milliárd eurós, négy évre szóló finanszírozási csomagot, ami arra késztette Európa vezetőit, hogy fontolóra vegyék a blokk egységének megbontását és Magyarország megkerülésével jussanak dűlőre.

Azóta azonban mindkét fél visszahúzódott és most kényes kötéltáncot járnak arról, hogyan lehet a döntést úgy meghozni a február 1-jei csúcstalálkozón, hogy Orbán Viktor se vétózza meg azt.

„Nagyon valószínűtlen, hogy a tagállamok elfogadnának egy olyan megoldást, amely lehetőséget ad Magyarországnak a rendszeres zsarolásra”

– mondta egy anonimitását kérő uniós diplomata a Politicónak.

Első körben az a felvetés, hogy „minden végső kompromisszumnak tartalmaznia kell némi engedményt Magyarországnak – eleget ahhoz, hogy Orbán Viktor győzelmet könyvelhessen el otthon”. Nagyjából ez történt Ukrajna EU-csatlakozásának szavazásánál is.

Két diplomata is jelezte, hogy egy második vétó az Ukrajnának nyújtott támogatással szemben arra késztetné az unió tagországait, hogy az úgynevezett 7. cikkely második bekezdése szerinti eljárást kezdeményezzék Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére az Európai Tanácsban.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Orbán Viktor vezető tanácsadói még mindig próbálnak kompromisszumot kötni, miközben Ukrajna finanszírozási igénye egyre kétségbeesettebbé válik. Bár még mindig nincs megállapodás arról, hogy milyen engedményeket kínáljanak Magyarországnak cserébe, és mit fogadhat el, de valószínűleg egyre közelebb jutnak az érdekek egymáshoz, hiszen az Európai Unió most már biztos abban, hogy a következő hetekben létrejöhet az alku – írja a Politico.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések