A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pénzt kért, nem kapott, ütött a fiatalkorú Mezőkövesden


Így döntött a bíróság a „csak” kétszáz forintot kérő fiatal ügyében.


A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a fiatalkorú gyanúsítottnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint 2023. december 30-án 17 óra 45 perc körüli időben a Mezőkövesd, Szent László téren leszólított három gyermekkorú sértettet, hogy 200 forintot adjanak neki – értesült a Borsod Online.

Pénzt kért, majd ütött

A sértettek közölték a gyanúsítottal, hogy nincsen náluk pénz, és tovább indultak, azonban a gyanúsított követte őket, és egyesével megkérdezte őket, hogy jó fiúk-e, összeüssenek-e, illetve akarnak-e bajt, majd mellkastájékon tenyérrel meg is ütötte őket. Az egyik sértett a fenyegetés hatására átadott a gyanúsítottnak ezer forintot, csak hagyja őket békén, a másik két sértett azonban nem volt hajlandó pénzt adni, ezért a gyanúsított egyiküket gyomron rúgta, a másik sértettet pofon vágta. Miután a cselekmény alatt észlelte, hogy a sértetteknél van még pénz, ezért őket azzal fenyegette meg, hogy a nála lévő késsel el fogja vágni a torkukat, amennyiben nem adnak neki még pénzt. A fenyegetések hatására két sértett összesen kétszer kétezer forintot adott át a gyanúsítottnak.

Letartóztatták

A fiatalkorú gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas 3 rendbeli rablás bűntettének a megállapítására, melyből egy rendbeli kísérlet. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől megalapozottan lehet tartani, figyelemmel a kiszabható büntetés mértékére, mely a fiatalkorú gyanúsított esetében 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés, továbbá arra a tényre, hogy gyermekvédelmi intézményből rendszeresen szökésben van. Fennáll annak a veszélye is, hogy a sértettek befolyásolásával vagy megfélemlítésével meghiúsítaná, megnehezítené a bizonyítást. Egzisztenciális helyzete és életmódja alapján pedig a bűnismétlés veszélye is reális. A bíróság mindezeken túl figyelembe vette a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát és az útonállásszerű elkövetési módot. A bíróság döntése alapján a letartóztatást javítóintézetben kell végrehajtani, azonban a végzés nem végleges.

Egyre több az agresszív fiatal


Az utóbbi években egy aggasztó tendencia figyelhető meg a fiatalkorúak között, amelyek egyre agresszívabb viselkedést mutatnak. Ez a jelenség számos tényező hatására vezethető vissza, beleértve a technológiai fejlődést, az oktatási rendszer kihívásait, a szociális környezet változásait és a pszichológiai tényezőket is. Az agresszió megjelenése komoly aggodalomra ad okot, és számos szakértő és szülő igyekszik megérteni, hogyan lehet ennek a problémának a gyökerét megállítani, és megfelelő megoldásokat találni a fiatalok agresszív viselkedésének kezelésére. Az agresszió jelenségét érintő számos tanulmány kimutatta, hogy a fiatalok agressziója szoros kapcsolatban állhat a környezeti tényezőkkel és az életkörülményekkel. A szociális és gazdasági bizonytalanság, a családi konfliktusok, a szülői felügyelet hiánya, valamint a digitális eszközök túlzott használata mind hozzájárulhatnak az agresszív magatartás kialakulásához. Az online térben tapasztalható zaklatás, szóbeli és írásbeli agresszió szintén jelentős szerepet játszik a fiatalkorúak közötti konfliktusokban.

A nyomás is nagyobb lehet

Az oktatási rendszerben bekövetkezett változások is hozzájárulhatnak az agresszió növekedéséhez. A túlzott verseny, az értékelési rendszer nyomása és az iskolai eredményekre való túlzott hangsúly gyakran stresszt okoznak a diákoknak, ami agresszív reakciókhoz vezethet. Emellett az iskolai zaklatás, a csoportkohézió hiánya és az elfogadás hiánya szintén szerepet játszhat a fiatalok agresszív viselkedésének kialakulásában. A szakértők hangsúlyozzák a megelőzés fontosságát az ilyen típusú viselkedés kezelésében. Az iskolai programoknak és szülői oktatásnak figyelemmel kell kísérnie a fiatalkorúakat érintő agresszió problémáját. A konfliktusmegoldó képességek fejlesztése, az empátia és az érzelmi intelligencia tanítása segíthet a fiataloknak abban, hogy hatékonyabban kezeljék a stresszt és a konfliktusokat.

A prevencióra kell helyezni a hangsúlyt

A szülők és a pedagógusok közötti szoros együttműködés kulcsfontosságú. A szülőknek meg kell érteniük gyermekeik környezetét, érzelmi állapotát és esetleges problémáikat. A nyílt kommunikáció és a támogató környezet kialakítása segíthet abban, hogy a fiatalok ne folyamodjanak az agresszióhoz, hanem más megoldásokat keressenek a problémáikra. A digitális világban való felvilágosítás is elengedhetetlen a fiatalok agressziójának kezelésében. Az online zaklatás és a szociális média negatív hatásainak tudatosítása, valamint az internetes viselkedés szabályainak megtanítása segíthet abban, hogy a fiatalok egészséges módon kommunikáljanak és kezeljék az online konfliktusokat. A szakemberek rámutatnak: az egész társadalomnak részt kell vennie az agresszió elleni küzdelemben. Az oktatási intézményeknek és a kormánynak is komoly erőfeszítéseket kell tenniük a megelőzés és az intervenció terén. Az ifjúsági programok, az egészségügyi szolgáltatások és a közösségi szervezetek együttműködése segíthet abban, hogy a fiatalok számára támogató és biztonságos környezetet teremtsünk. Végül, de nem utolsósorban, fontos hangsúlyozni a pszichológiai támogatás és az intervenció szerepét az agresszió kezelésében. A szakemberek segíthetnek a fiataloknak abban, hogy azonosítsák és megértsék az agresszió mögötti okokat, és segítséget nyújtsanak nekik a megfelelő kezelés és kezelés megtalálásában. Az egyre növekvő fiatalkorú agresszió aggasztó jelenség, de a megelőzés, az oktatás és az együttműködés révén megfelelő megoldásokat találhatunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések