A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor fogadta a vietnámi miniszterelnököt


Hivatalában fogadta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök vietnámi kollégáját, Pham Minh Chinht. Vietnám kormányfője hét év után először érkezett hazánkba, miniszterelnöki szintű találkozó utoljára 2017 szeptemberében volt, amikor Orbán Viktor Hanoiba látogatott. A magyar–vietnámi kapcsolatok 74 évre, 1950-ig nyúlnak vissza, azóta a két ország az átfogó partnerség szintjére emelte kapcsolatait. 

Csütörtökön Vietnám miniszterelnöke, Pham Minh Chinh érkezett hazánkba, akit Orbán Viktor kormányfő fogadott látogatásának első napján. Vietnám budapesti nagykövetsége a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a miniszterelnöki szintű egyeztetések részeként diplomáciai, kulturális, vízgazdálkodási, valamint felsőoktatási megállapodásokat fognak aláírni. Pham Minh Chinh látogatása alatt részt vesz a Magyar–Vietnámi Üzleti Fórumon, előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen , továbbá vállalatoknál is látogatást tesz és találkozik a hazánkban élő több mint hatezer fős vietnámi közösség képviselőivel, továbbá a miniszterelnök pénteken Novák Katalin köztársasági elnökkel is találkozni fog.

Őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélés

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel csütörtökön folytatott budapesti megbeszélést őszintének, sok területre kiterjedőnek, bizalommal telinek és hatékonynak nevezte a találkozót követően, hozzáfűzve, hogy ennek alapja a két ország közti 75 éves kapcsolat.

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a huszadik században Vietnam sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, mindig is békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.


Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van – közölte a vietnami miniszterelnök. Hozzátette: szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat. Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnami közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnamiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni; mivel itt halad át a világ árucseréjének hatvan százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések