A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Nincs miről tárgyalnunk” – mondta a svéd miniszterelnök Kövér László szavai után


Svédország kormányfője, Ulf Kristersson, valamint az ország külügyminisztere, Tobias Billström is reagált arra az interjúra, amelyet Kövér László, az Országgyűlés házelnöke adott az Indexnek.

Tobias Billström azóta egy svéd lap, az Aftonbladet beszámolója szerint reagált az elhangzottakra. Arról, hogy pocskondiázták, megsértették volna Magyarországot, a svéd külügyminiszter azt mondta:

Nem, én úgy látom, hogy nem tettünk ilyet. Én külügyminiszterként nem sértegettem Magyarországot.

A külügyminiszter azt is hozzátette: „Ez az ő [Kövér László] véleménye, és ő a parlamentet képviseli, de feltételezem, hogy a magyar fél tisztában van azokkal az ígéretekkel is, amelyeket a külvilágnak tettek. Vagyis azzal, hogy nem ők fogják utolsóként ratifikálni Svédország csatlakozását”.

Az Aftonbladet szerint Kövér László kijelentésére reagált Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is, aki szintén úgy vélte, hogy a svéd kormány nem sértette meg Magyarországot. „Az, hogy egyes országok eltérő álláspontot képviselnek, nem újdonság. Ettől még mindketten lehetnek a NATO tagjai, csak tudomásul kell venni azt, hogy a NATO-n belül együtt kell működni” – idézték Kristerssont, akit Orbán Viktor nemrég meghívott Budapestre.

A lap szerint a svéd miniszterelnök azt is hozzátette: ha találkoznak is a magyar miniszterelnökkel, annak a találkozónak nem lehet témája a NATO-csatlakozás, mert azzal kapcsolatban szerinte nincs mit megbeszélniük.

A svéd kormányfő egész konkrétan úgy fogalmazott:

Nincs miről tárgyalnunk. Mi készen állunk a NATO-ra. 

Ulf Kristersson mindemellett elismerte, hogy sok mindent meg kell beszélnie majd Orbán Viktorral, ha találkoznak.

Azt nem árulta el, hogy mikor kerülhet sor a találkozóra. Még arra a kérdésre sem válaszolt, hogy hajlandó-e Budapestre menni azelőtt, hogy a magyar parlament ratifikálná a svéd csatlakozást. Azt viszont (az Orbánnak írt levelére visszautalva) megjegyezte, hogy jövő héten Brüsszelben találkoznak a magyar kormányfővel az Európai Tanács csúcstalálkozóján.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések