A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nincs meglepetés: Amerika bábja vezet a tajvani választáson


A tajvani függetlenség támogatója vezet a tajvani választáson.

A helyi média által élőben közvetített 30 perces szavazatszámlálás utáni adatok szerint a Tajvanon kormányzó Demokratikus Progresszív Párt függetlenségpárti jelöltje, Laj Csing-te áll az élen a szigetország kormányfő-választásán.

Laj Csing-te a szavazatok 34,2 százalékát szerezte meg, őt követi 28,9 százalékkal Ko Wen-je, a Tajvani Néppárt jelöltje, aki a Pekinggel és az Egyesült Államokkal való párbeszédet szorgalmazza, a harmadik helyen pedig Hou Jüih a tajvani ellenzéki párt jelöltje, aki a Pekinggel való kapcsolatok normalizálását támogatja, 28,4 százalékkal.

A tévécsatorna nem közölte, hogy a szavazatok hány százalékát számolták már meg, és azt sem, hogy mikor fejeződik be a számlálás.

Laj Csing-te a választások előtt azt mondta, hogy hajlandó kemény politikát folytatni Tajvan szárazföldtől való függetlenségének elérése érdekében. Emellett a Nyugattal való szoros együttműködést támogatja.


Ko Wen-je az általa 2019-ben alapított Tajvani Néppárt jelöltje. A politikus a két nagy párt alternatívájaként pozicionálja magát, kész a Pekinggel folytatott párbeszédre és a status quo megőrzésére, a béke megőrzését pedig elrettentés és kommunikáció révén javasolja. Elismert sebész és Tajpej korábbi polgármestere, aki a fiatalok széles körű támogatását élvezi.

Hou Jüih az ellenzéki Kuomintang Párt jelöltje, volt rendőr és Hszinpej volt polgármestere. Ellenzi a sziget függetlenségét, és támogatja a Pekinggel való kapcsolatok normalizálását, de nem áll szándékában a kínai hatóságokkal tárgyalni a sziget és a szárazföld újraegyesítésének lehetőségéről.

A tajvani kormányfő- és parlamenti választások szavazóhelyiségei szombaton reggel 8:00 órától 16:00 óráig ( Magyarországon 9 óráig) voltak nyitva, a szavazatok kézi számlálása közvetlenül a zárás után kezdődött. A közigazgatási vezetőt népszavazás útján választják meg, a győztes a legtöbb szavazatot kapott jelölt, második forduló nincs. A választás eredménye szombat estére kell, hogy kiderüljön. A győztest a tervek szerint 2024. május 20-án iktatják be.

Mint Peking rámutatott, a mostani tajvani választás komoly választás olyan perspektívák között, mint a háború és a béke, a jólét és a hanyatlás útja, ezért "a tajvani honfitársaknak a történelem jó oldalára kell állniuk, és határozott és helyes választást kell hozniuk, hogy a szoros-határ menti kapcsolatok visszatérjenek a békés fejlődés helyes útjára".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések