A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem kaphatnak áldást az azonos nemű párok a szombathelyi egyházmegyében


A szombathelyi egyházmegyében nem kaphatnak áldást az azonos nemű párok. A döntést Székely János püspök körlevélben tudatta a papokkal és a hívekkel – adta hírül a Zaol

A tavaly decemberben kiadott, Fiducia supplicans című, az áldások lelkipásztori jelentéséről szóló dokumentum kapcsán Székely János emlékeztet, ebben többek között az szerepel: „a házasság egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, végérvényes és felbonthatatlan egysége, amely természete szerint nyitott a gyermeknemzésre… A szexuális kapcsolat csakis ezen belül kapja meg a maga természetes, megfelelő és teljes mértékben emberi jelentését.”

Az is olvasható: „Az egyház mindig is csak a házasságon belüli szexuális kapcsolatot tartotta erkölcsileg helyesnek”, így nem szabad igazolni azt, ami nem egyezik Isten akaratával.

Székely János leszögezi, amikor egy azonosnemű pár kér áldást, azzal, hogy ezt együtt teszik, kifejezik azt, hogy a kapcsolatukra, az életdöntésükre is szeretnék kérni Isten áldását, az egyház erkölcsi jóváhagyását. Ha ezt megkapnák, azzal „meghamisítanánk Krisztus evangéliumát, és elmulasztanánk azt, amit lelkipásztorként egy ilyen pár felé tennünk kellene”, folytatódik a megyés püspök körlevele. Az egyházi vezető úgy fogalmaz: „Krisztus evangéliuma nemcsak Isten végtelen irgalmáról szól, hanem felhív mindannyiunkat a megtérésre”, s ha e mondat második felét elhagyjuk, akkor az hamis evangéliummá válik.

A megyés püspök kiemeli: a Biblia és az egyház szent hagyománya az azonosneműek között létesített szexuális kapcsolatot erkölcsileg helytelennek tartja. „Krisztus törvénye igényes, Isten irgalma nem olcsó irgalom, szeretete nem langyos szeretet”, hangsúlyozza. 

Ezért – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – Székely János felszólította a lelkipásztorokat, hogy a szombathelyi egyházmegyében ne áldják meg az azonos nemű párokat.

Ahogy arról lapunk beszámolt, annak ellenére, hogy a médiában egyes szalagcímek azt sugallják, hogy az egyház közelgő változások és áttörő döntések előtt áll, amelyek megnyitják az utat az azonos neműek egyesüléseinek megáldása előtt, a valóság valójában teljesen más. Aleksander Banka, a Sziléziai Egyetem neves filozófusa a véleménycikkében jeleze, hogy a Vatikán Fiducia supplicans (magyarul a Hiányzó bizalom) című nyilatkozata határozottan lezárta az utat az azonos neműek egyesülései liturgikus és rituális megáldása előtt.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia még decemberben kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fiducia supplicans nem változtatja meg a katolikus egyház kezdettől vallott hitét és tanítását a házasságról és a nemi erkölcsről. Hazánk lelkipásztori helyzetét mérlegelve a püspöki konferencia útmutatásként fogalmazza meg a lelkipásztorok számára, hogy nemi identitásától és szexuális orientációjától függetlenül egyénenként minden embert megáldhatunk, mindig kerülni kell azonban azt, hogy a pusztán párkapcsolatban együtt élő, az egyházilag nem érvényes házasságban vagy egynemű párkapcsolatban élő párok számára közös áldást adjunk – jelezték.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések