A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem csak a HírtTV-t, az ATV-t is megkárosította Vig Mór cége


Az ATV a szerződésszegés miatt felszámolási eljárást kezdeményezett a Sunstrike-kal szemben és további információk rendelkezésre állása esetén egyéb jogi lépések megtételére is sor kerülhet az ügyben.

A számlagyáros Víg Mór újabb cégéről derült ki, hogy milliárdos csalásoknak lehetett a részese, írja a Pesti Srácok. Az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvérét tavaly november 28-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adónyomozói elfogták, december elején pedig a nyomozási bíró letartóztatta több százmilliós számlagyár működtetésének gyanújával.

Ezek után kezdtek nyomozni Víg többi – azóta megszüntetett, felszámolt, kényszertörölt, vagy éppen átalakult – cégével kapcsolatban.

Így jutottak el odáig, hogy a Sunstrike bankszámláin óriási pénzmozgásra figyeltek fel. Az atv.hu úgy értesült: az adónyomozók vizsgálják, hogy az A-HÍD Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára. Azt is vizsgálják, hogy ezután a kft-től  továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A hírek szerint ebből a pénzből 22 milliót nem fizetett ki a HírTv-nek a cég, megkárosítva a csatornát.

Ebből tehát kiderül, hogy Víg cége, a Sunstrike Hungary Kft. szerződéses kapcsolatban állt a Lánchíd felújítójával, az A-HÍD Zrt-vel. 

Maga az építőcég ismerte ezt el a Pesti Srácoknak, majd az ATV-nek is. A PS-nek reagálva a Vig Mór-féle céggel való kapcsolatukról azt közölték „nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó” szerződés volt. Azt azonban nem árulták el, hogy pontosan milyen jellegű együttműködés zajlott köztük, valamint a számlagyárral lebukott ügyvéd cége között. Amennyiben beigazolódik, hogy összesen 1,4 milliárd forint mozgott a két cég között, nehezen képzelhető el – bár nem is zárható ki -, hogy valamiféle reklámgyártás, vagy éppen médiavásárlási szándék állhatott e mögött, jegyzi meg a portál.

Vig Mór ugyanis egy üzleti tárgyaláson azt mondta a Sunstrike-ról: médiavásárlással foglalkozó reklámügynökség, tv- és rádióreklámokat gyárt.

Az atv.hu úgy értesült:

a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt-től a pénzek a Sunstrike Kft-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számláról.

A 2023. februárjában indult nyomozás során az adóhatóság a csatorna értesülése szerint azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában bűncselekmény elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Az atv.hu az ügyben a NAV-hoz és a Fővárosi Főügyészséghez fordult, de megkérdezte a Lánchíd-projekt kivitelezőjét is. Az A-Hídtól ez a válasz érkezett:

„Az A-Híd Zrt.-nek nem kivitelezésre vonatkozó és nem kivitelezéshez kapcsolódó szerződése volt az eljárás alatt álló céggel, az nem kapcsolódott közbeszerzésen elnyert projekthez, így értelemszerűen a Lánchíd felújításához sem.

A szerződések teljesítését az A-Híd Zrt. felé igazolták, a kiállított számlák ellenértéke kizárólag az eljárás alatt álló cég számlájára került utalásra.

Külső cégek gazdálkodására, kapcsolatrendszerére és egyéb működésére a teljesítésen túl az A-Híd Zrt-nek semmilyen rálátása és ráhatása nincs.

Adatszolgáltatóként a hatósági eljárás egyéb részleteit (okát, résztvevőit, helyszíneit stb.) nem ismerjük, de mi is megdöbbenve olvassuk az arról szóló sajtóhíreket, így azt is, hogy a hatósági eljárással érintett cég az ATV-vel beszállítói kapcsolatban állva az ATV-nek is kárt okozott. 

Hangsúlyozzuk, hogy az A-Híd Zrt. nem alanya a hatósági eljárásnak, csak a külső cégekkel kapcsolatos adatokat szolgáltatott a NAV felé. Az A-Híd Zrt., mint minden nagyvállalat, több ezer külső céggel állt, illetve áll kapcsolatban, és nem ez az első eset, hogy a hatóságok információkat kértek tőlünk. Ahogyan az eddigiekben, ebben az esetben is maradéktalanul eleget tettünk az adatszolgáltatási kötelezettségeinknek, a jogszabályokat mindenben betartva működünk, és természetesen a későbbiekben is együttműködünk a hatósággal.”

A Sunstrike Hungary Kft. beszállítóként az ATV-nek is kárt okozott egy, a Sunstrike által leszállítani vállalt sorozat gyártása során végrehajtott szerződésszegéssel. Az ATV emiatt felszámolási eljárást kezdeményezett a Sunstrike-kal szemben és további információk rendelkezésre állása esetén egyéb jogi lépések megtételére is sor kerülhet az ügyben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések