A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Momentum: Vitézy Dávid Orbán Viktor és Ungár Péter közös jelöltje


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lényegében leseperte az asztalról a Momentum, az LMP és a Párbeszéd észrevételeit, amelyeket a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében tettek az állami hatóság decemberben kiküldött részjelentésére.

A Momentumnál arra számítanak az ÁSZ múlt heti levele után, hogy a Márki-Zay Péter vezetésével közös listát állító pártok bármelyik pillanatban megkaphatják a büntetést. Ez azt jelentené, hogy a választási kampány előtt egyenként közel közel 90 millió forintot kellene befizetniük. Erről is beszélt egy szerda délelőtti háttérbeszélgetésen a párt vasárnap megválasztott elnökségének három tagja, Bedő Dávid, Hajnal Miklós és Tompos Márton.

A diplomahalmozó Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt:

elengedhetetlen lesz az adománygyűjtés a választási a kampányra, de a Momentumnál nagyban támaszkodnak a tagdíjakra és tagi adományokra is.

2022-ben az ellenzéki pártok között messze a Momentumnak volt a legnagyobb bevétele tagdíjakból.

Bedő Dávid arról beszélt, hogy a Momentum azt támogatná, hogy legyen egy liberális-zöld és egy szociáldemokrata-baloldali lista Budapesten, azaz a Momentum közösen indulna Karácsony Gergely pártjával, a Párbeszéddel, míg a DK és az MSZP egy másik listán. „Ez egy olyan konstrukció, amivel be tudjuk vonzani azokat a bizonytalan választókat is, akik nem szavaznának közös listára” – érveltek a Momentum politikusai. Arra számítanak, hogy a kétlistás indulással a Karácsony Gergelyt támogató pártok több közgyűlési mandátumot tudnának szerezni, mintha egy listát állítanának.

Arról is beszéltek, hogy a Momentum tárgyal az LMP-vel is az önkormányzati választásról, de szerintük jelenleg minden jel arra mutat, hogy Ungár Péterék önálló listát állítanak Budapesten, és nem állnak be Karácsony Gergely mögé, hanem Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulását támogatják.

„Politikai értelemben Vitézy Dávid Orbán Viktor és Ungár Péter közös jelöltje”

– jelentette ki Bedő Dávid.

A Momentum képviselője szerint Karácsony Gergely támogatása jelenti a határt. Ha az LMP nem áll be az ellenzéki főpolgármester mögé, és más utat választ, akkor szerinte Ungár Péter pártja valójában nem része az ellenzéki együttműködésnek, és a Fideszt segíti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések