A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Mintha Erdély Magyarország része lenne” – Novák Katalint támadja a román sajtó

Román szomszédaink megint örjöngésbe kezdtek, kiakadtak ugyanis Orbán Viktorra és Novák Katalinra. Az ok? Mindössze annyi, hogy a miniszterelnök és a kormányfő kiállt erdélyi testvéreink mellett.

„Oknyomozó” cikkben visítozott Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi látogatásaival kapcsolatban az Evenimentul Zilei. A román lap a Gazeta de Cluj főszerkesztőjének véleményét is idézte, mely szerint “Novák Katalin úgy viselkedik, mintha Erdély Magyarország része lenne” (még egy ok, amiért szerethetjük az államfőt – a szerk.) .
 
A portál szerint a politikai vezetők ezekkel az utakkal akarják kifejezni szolidaritásukat a Romániában élő magyarokkal, és arra is emlékeztet a szerző, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, a székelyek soha nem tűnnek el, és Magyarország is fennmarad független nemzetként. Liviu Man főszerkesztő azt is közölte, hogy Novák Katalin a román állammal is dacol, azt mutatja utazásaival, hogy akkor jön és megy, amikor akar, nem törődik a diplomáciai protokollal, és magánlátogatásnak nyilvánítja ezeket a programokat – írja a Mandiner.

Nem ez az első eset, hogy teljesen kikészültek a románok, amiért Novák Katalin a csíki szurkolók között skandálta Brassóban, hogy „ria, ria, Hungária”. Az összeállításban idézik Tudor Pacuraru nyugalmazott hírszerző ezredest, aki arról beszélt, hogy nem önmagukban a látogatások problémásak, hanem az, hogy a magyar államfő és a miniszterelnök mindegyik útját provokatív, nacionalista-soviniszta, sőt, revansista gesztusok kifejezésére használják. Úgy véli, ezek politikai hasznot hoznak számukra Magyarországon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések