A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meloni: Ha nem biztosítottuk volna a fegyvereket Ukrajnának, akkor a háborút közelebb hoztuk volna a hazánkhoz


Sajtótájékoztatót tartott az olasz kormányfő. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalásokhoz a harctéri egyensúly fenntartása a megoldás útja, és ezt - állítása szerint - megkönnyíti a Kijevnek nyújtott folyamatos támogatás.

"Ellentétben azokkal, akik azt mondják, hogy nem kellene fegyvereket küldeni Ukrajnába, mert az eszkalálná a konfliktust, én úgy gondolom, hogy ennek az ellenkezője igaz. Az egyetlen lehetőség ... arra, hogy valamiféle tárgyalóasztalhoz vagy diplomáciai megoldáshoz jussunk, az erők közötti egyensúly fenntartása a harctéren"

- mondta egy év végi sajtótájékoztatón.

Kérdések - válaszok:

Az Iránban történtek eszkalálódhatnak a Közel-Keleten? Lehet 2024 a béke felé vezető út kezdete?

"Elmondhatom, hogy szerintem hogyan épül a béke, ezt már mondtam Ukrajnával kapcsolatban: az egyetlen út az egyensúly fenntartása a helyszínen lévő erők között.

Ha nem biztosítottuk volna a fegyvereket, akkor inváziót és háborút indíthattunk volna közelebb hazánkhoz.

A közel-keleti eszkalációnak egyébként elképzelhetetlen következményei lehetnek. Elítéltük a Hamász támadásait, és kiálltunk Izrael önvédelemhez való joga mellett, de megragadom az alkalmat, hogy felszólítsam Izraelt a civilek védelmére. Úgy vélem, hogy az arab országokkal folytatott párbeszéd elengedhetetlen, csakúgy, mint az azonnali munka a palesztin probléma strukturális megoldásán. Helytelen azt mondani: "először pusztítsuk el a Hamászt, és aztán majd beszélünk róla".

Ellenzi a Marine Le Pennel és a német AfD-vel való európai szövetséget?

"Az Afd és a Rassemblement national (Le Pen pártja) két olyan párt, amely nem része az Ecr-nek (Az Európai Konzervatívok és Reformisták jobboldali európai politikai pártok képviselőinek csoportja - a szerk.)), úgy vélem, és számomra egyértelműnek tűnik, hogy az AfD-vel áthidalhatatlan távolságok vannak, kezdve az Oroszországgal való viszony kérdésével, ellentétben Le Pennel, aki érdekesebb érveket hoz fel. Akikkel többé-kevésbé vannak távolságok, azokkal az Ecr-rel dolgozom.

Meloni megszakította a sajtótájékoztatót és kiment a mosdóba:


Elon Muskot egy béranyaság útján született gyermekkel hívták meg Atrejuba, amit egyetemes bűncselekménnyé akar tenni. Meggondolta magát?

"Meghívtuk Elon Muskot, mert ő egy olyan ember, akinek van mondanivalója, neki is megvan a maga relevanciája a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Ez, Elon Musk meghívása, és ez nem változtatja meg az álláspontomat a béranyaságról és arról, hogy a gyerekeket nem lehet megvenni és eladni, ők nem olyan vásári árucikkek, amelyeket egy katalógusból lehet kiválasztani. Nem hiszem, hogy ez az emberi élet védelmét jelenti, nem hiszem, hogy az, ha egy szegény nőnek fizetünk azért, hogy megszüljön egy gyereket, akit aztán elad, az előrelépés lenne. Mindig is így gondoltam, továbbra is így gondolom, és örülök, ha a Parlament elfogadja a törvényt, amely büntethetővé teszi a béranyaságot, még akkor is, ha azt külföldön követik el".

A migrációval kapcsolatban kielégítőnek találják az eddigi eredményeket?

"Nem, különösen ahhoz képest, hogy mennyi munkát fektettem ebbe az ügybe. Valamivel elégedettebb vagyok az év második felének érkezési adataival, amelyek az év elejéhez képest csökkenést mutatnak. De tudom, hogy ennél többet vártunk. A téma, amellyel foglalkozunk, korszakalkotó kihívás. Számos olyan kezdeményezést lehet tenni, amelyek azonnali elfogadottságot biztosítanak, de nem oldják meg a problémát strukturálisan. Ehhez óriási nemzetközi szerepvállalásra van szükség. Célom az Afrikából történő távozás megállítása, az afrikai hotspotok jelenlétének felmérése és ezzel párhuzamosan a legális bevándorlással kapcsolatos munka. Olaszország azonban úgy hallatta a hangját a migránsok kérdésében, mint még soha Európában".

Mit gondol az új uniós migrációs és menekültügyi paktumról? Vannak már részletek a Mattei tervről?

"Az uniós migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatban úgy vélem, hogy az új szabályok jobbak, mint a korábbiak. Igaz, hogy ott van a "dubliniak" visszafogadásának kérdése,

de van egy komoly mechanizmus, amely a többi országot újraelosztásra kötelezi.

A mi hotspotjaink megteltek, és mi blokkoltuk a határon túliak befogadásának lehetőségét, míg más országok blokkolták az újraelosztás lehetőségét, most pedig van egy garanciális mechanizmus számunkra. De ez a paktum nem megoldás, nem fogjuk megoldani a migránsok problémáit, ha csak arra gondolunk, hogy akkor kezeljük őket, amikor megérkeznek. A Mattei Tervről: Afrikában nem jótékonyságra van szükség, hanem stratégiai, nem rabló jellegű együttműködési kapcsolatokra, a nem kivándorlás jogának védelmére a kivándorlás joga előtt. És ezt stratégiai befektetésekkel kell megvalósítani, például a tiszta energia előállítására irányuló befektetésekkel. Vannak konkrét projektek, de ezeket nem szeretném elmondani, mielőtt hivatalosan bemutatnám őket".

Indul-e az európai választásokon? Támogatna-e egy esetleges "Ursula-többséget"?

"Ezt a döntést még nem hoztam meg. Semmi sem számít nekem jobban, mint az emberek egyetértése. Úgy gondolom, hogy egy esetleges jelölésem más vezetőket is arra késztethet, hogy ugyanezt a választást tegyék az ellenzékben: ez egy érdekes demokratikus teszt lenne. Meg kell értenem, hogy egy személyes jelölésem elvenné-e az időt a miniszterelnöki szerepemtől. Ezt a döntést a többi többségi vezetővel együtt kell meghozni. Ami az Ursula-többséget illeti: egy alternatív többség kialakításán dolgozom. Nem lennék hajlandó a baloldallal stabil parlamenti többséget alkotni".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések