A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megkorbácsoltak egy nőt Iránban, mert nem viselt fejkendőt


Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát, erről maga az érintett számolt be. A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre – írta a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja.

Az irániak a közösségi médiában nagyfokú felháborodással reagáltak a történtekre – írta a DPA német hírügynökség. Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt – jelentette a Sarg című iráni napilap.

A nő ezt követően számos jogi váddal szembesült. Sikeresen fellebbezett a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen – mondta az újságnak ügyvédje, Masziar Tatati. Az erkölcsi vétségek miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, „középkori kínzókamraként” jellemezte.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2022. szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint – súlyosan bántalmazták.

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozáshullámot váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések