A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megfosztaná Orbánt a szavazati jogától az Európai Tanácsban egy finn EP-képviselő


Aláírásgyűjtésbe kezdett Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, mert szeretné elérni, hogy az uniós kormányok vonják meg a szavazati jogot Magyarországtól a döntéshozó Európai Tanácsban - írja a Népszava.


A lap információi szerint a finn politikus az EP elnökének, Roberta Metsolának címzett levelében, amelyhez képviselőtársai támogatását kéri, azt javasolja, hogy a törvényhozó testület határozatban szólítsa fel az Európai Bizottságot vagy a tagállamokból álló Európai Tanácsot annak megállapítására, hogy Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek-e az uniós értékek. Amennyiben a válasz az lenne, hogy igen, az értékelés azt eredményezheti, hogy az Orbán-kormánnyal szemben évekkel ezelőtt indított és előre nem nagyon mozduló hetes cikkelyes eljárás keretében a kormányok felfüggesztik Magyarország tagsággal járó egyes jogait, például a szavazati jogát az uniós intézményekben.

Sarvamaa levelében leszögezi: szükség van az eljárás következő szakaszainak aktiválására az Európai Unió értékeinek védelme érdekében. Nyilatkozatában, amelyet a Népszava szemlézett, úgy fogalmaz:

„Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától.

Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni.”Az aláírásgyűjtés hétfőn kezdődött, és péntekig várják a képviselők csatlakozását.

A Népszava szerint Sarvamaa akciója egyben azt is érzékelteti, mennyire valószerűtlennek ítélik Brüsszelben, hogy júliustól átmenetileg Orbán Viktor legyen az uniós országok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések