A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez


“Értjük a nyomásgyakorlást, értjük az álhírek terjesztését. Minden hiába, az álláspontunk világos - ahogy Szijjártó Péter hétfőn elmondta -  Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez” Ukrajnába - reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő, cáfolva ezzel a Spiegel cikkét.

A Spiegel diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be: Magyarország múlt szerdán, vezető diplomaták zártkörű találkozóján bejelentette, nem ellenzi egy újabb 5 milliárd eurós forrás létrehozását Ukrajnának 2024-re. A Spiegel cikkét az Index szemlézte.

Erre reagált a külügyi szóvivő. Paczolay Máté leszögezte:  

“Értjük a nyomásgyakorlást, értjük az álhírek terjesztését. Minden hiába, az álláspontunk világos - ahogy Szijjártó Péter hétfőn elmondta -  Magyarország nem járul hozzá újabb uniós pénzek fegyverszállításokra való költéséhez és nem is vagyunk hajlandóak pénzügyi terheket viselni azért, mert mások fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába”.

Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor a budapesti, Robert Fico tartott sajtótájékoztatóján nem zárt ki egy újabb vétót sem a február 1-jei EU-csúcson Ukrajna 50 milliárdos támogatása ügyében. A miniszterelnök bő egy hete azt mondta: “Ha Brüsszel elfogadja a magyar javaslatot, Ukrajnának lesz segítség az Uniós költségvetésen kívül. Ha nem fogadja el, akkor sajnálatos módon kénytelen vagyok ezt a folyamatot megállítani”.

Szijjártó: elfogadhatatlan

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig hétfőn Brüsszelben a Külügyi Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóján “szomorúnak és kiárbrándítónak” nevezte, hogy az Unió részéről megint egy olyan havaslat hangzott el, mely megint több milliárd eurót biztosítana Ukrajnának fegyverszállításokra. Az Európai Külügyi Szolgálat azt a javaslatot tette, hogy hozzanak létre egy 5 milliárd eurós külön keretet, tagállami befizetésekből az Európai Békekereten belül, és évröl évre újra döntenének erről.

Szijjártó Péter ugyanakkor leszögezte hétfőn Brüsszelben:

Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy az ukrajnai fegyverszállításnak újabb lendületet adjanak.

A miniszter hangsúlyozta: semmi olyan döntésben, vagy folyamatban nem hajlandó a magyar kormány részt venni, mely a fegyverszállítások növelését eredményezi Ukrajnának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések