A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyar katonák mellett csapódtak be az iráni hadsereg rakétái


Legalább négy civil vesztette életét az iráni Forradalmi Gárda támadásában, melyet az iraki Kurdisztán területén fekvő Erbíl ellen indítottak. A térségben magyar katonák is állomásoznak. Iráni híradások szerint az izraeli Moszad parancsnokságát vette célba a Forradalmi Gárda.

Súlyos rakétatámadást intézett Irán az Irak északi felében fekvő, főleg kurdok lakta Erbíl ellen, ahol magyar katonák is állomásoznak. A Rudaw iraki műsorszolgáltató beszámolója szerint a támadásban négy civil életét vesztette és legkevesebb 17-en megsebesültek. A ballisztikus rakétával végrehajtott támadásért kedd hajnalban a Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget, mondván Irán-ellenes csoportok kémközpontját vették célba.

Az első rakéták becsapódását hétfő éjszaka, helyi idő szerint nem sokkal fél 12 után lehetett hallani. A Rudaw úgy értesült, legalább öt ballisztikus rakéta csapódott be Erbíl környékén, köztük a repülőtér, valamint az amerikai konzulátus közelében.

A támadást követően az erbíli repülőtér leállt, felfüggesztették az összes induló és érkező járatot.

 A Tasnim iráni hírügynökség arról írt, a Forradalmi Gárda közleményére hivatkozva, hogy az izraeli hírszerzés, a Moszad kémparancsnoksága ellen indítottak támadást Kurdisztánban, valamint az Iszlám Állam (ISIS) terroristáit támadták Szíriában. A légicsapásra azt követően került sor, hogy Izrael a Forradalmi Gárda több tagját megölte Szíriában – közölte a Rudaw.

A helyi média szerint, a Moszaddal kapcsolatban álló kurd olajmágnást - Peshraw Dizayee-t (ujjal mutat a fotón), az Empire és a Falcon Group tulajdonosát, az Iráni Forradalmi Gárda támadásai során likvidálták.


Iráni források szerint Fateh-110-es rakétákkal lőttek.


Ez volt Irán legtávolabbi hatótávolságú rakétahadjárata, amely több mint 1230 kilométeres távolságból célozta a "terrorista központokat".

Az elemzők ezt az akciót egyértelmű üzenetnek tekintik Irántól Izrael felé.


Borítókép: Iraki kurd harcosok, azaz pesmergák őrségben az észak-iraki Erbíl nagyvárosban 2020. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Gailan Hadzsi)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések