A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kokaint találtak a svéd parlamentben a baloldali pártok által használt mellékhelyiségekben


Az Aftonbladet című bulvárlap jelentése szerint kokain nyomaira bukkantak a svéd parlamentben található fürdőszobák kábítószer-ellenőrzése során.

A népszerű újság szerdai cikkében azt írta, hogy riportere a stockholmi Riksdag épületében hét fürdőszobában végzett kenetteszteket “kokainos törlőkendővel”, amely képes kimutatni az anyag nyomokban lévő mennyiségét a kábítószerrel érintkező felületekről.

A napilap azt állította, hogy a tesztek a nemzeti törvényhozás négy mellékhelyiségében mutatták ki a kokain jelenlétét.

“MINDEN MINTÁBAN, AMIT KAPTUNK, KOKAINT TALÁLTUNK” – MONDTA AZ AFTONBLADET SZERINT ANDERS HELANDER KÓRHÁZI VEGYÉSZ, AKI A MINTÁK UTÓLAGOS ELEMZÉSÉT VÉGEZTE.

Az újság hozzátette, hogy a kábítószert olyan mosdókban találták meg, amelyeket elsősorban négy politikai párt – a szociáldemokraták, a Svéd Demokraták, a Baloldali Párt és a liberálisok – törvényhozói használnak.

Mindegyik párt képviselői azt mondták, hogy meglepődtek az elemzés eredményén, de hozzátették az Aftonbladetnek, hogy a szóban forgó mosdók a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek, és bárki használhatta őket.

“A 28 mosdónk mindenki számára elérhető, akinek szüksége van rá” – mondta a bulvárlapnak Erik Kristow, a Svéd Demokraták egyik vezető képviselője, hozzátéve, hogy többek között “az újságírók, az adminisztratív személyzet és az irodánkba látogatók” is hozzáférnek a létesítményekhez.

A szociáldemokraták szóvivője szerint a kábítószerek elterjedtsége a modern társadalomban “nagy probléma”, de a Riksdag mosdóiról hangsúlyozta, hogy “nem tudjuk ellenőrizni, hogy ki férhet hozzá”. A párt képviselője azonban hozzátette, hogy “nagyon komolyan” veszik a drogtesztek eredményeit.

Az Aftonbladet egy névtelen forrásra hivatkozva azt írta, hogy a héten belső megbeszélést tartottak a törvényhozáson belül, amelyen a tisztviselők elmondták, hogy mindenkit támogatnak, akinek esetleges drogproblémái vannak. Ugyanakkor kizárták a törvényhozók és a parlamenti alkalmazottak kényszerített drogtesztelését.

Niklas Astrom, a Riksdag biztonsági vezetője a lapnak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a helyi rendőrség tud az ügyről, és hivatalos jelentés készül.

Svédország évek óta “zéró tolerancia” megközelítést alkalmaz a kábítószer-prevencióval kapcsolatban egy szélesebb körű terv részeként, amelynek célja az illegális kábítószerek keresletének és kínálatának csökkentése a határokon belül.

Ennek az agresszív politikának az ellenére az ország déli részén található kikötő a Dél-Amerikából a kontinensre csempészett kábítószerek európai csomópontjává vált – közölték tavaly a svéd vámhatóságok. A hatóságok 2022 szeptembere és 2023 májusa között mintegy 1,3 tonna európai piacra szánt kokaint foglaltak le.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések