A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kizárnák Izraelt az Eurovíziós dalversenyből


Ha Izraelt nem zárják ki a versenyből, a finnek bojkottálni fogják az idén Svédországban rendezett dalversenyt. Az izlandiak se szeretnék, ha Izraelt engednék versenyezni.

Már több mint 1400 finn művész írta alá azt a petíciót, amelyet azért indítottak, hogy kizárják Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválról, az ország „háborús bűncselekményeire” hivatkozva – írja a Guardian.

Mindehhez a finn közmédia, a Yle hozzátette: ha nem zárják ki Izraelt a Svédországban rendezett versenyből, a közmédia csatornái bojkottálni fogják a versenyt, és nem is neveznek finn versenyzőt. A petíció szövege szerint máskülönben az induló országok végeredményben támogatnák Izrael politikáját, amelynek része Gáza katonai megszállása.

Korábban az izlandi zene- és dalszerzők szövetsége is közölte: nem nevezik tagjaikat a versenyre, amennyiben Izraelt nem zárják ki a versenyből.

Az Eurovízió szóvivője közölte: a dalversenyt mindig is az európai és közel-keleti országok közmédiái számára rendezték, nem pedig az országok kormányainak, és az ötven éve mindig induló izraeli közmédia minden követelménynek megfelel. Hozzátette: „Az Eurovíziós Dalfesztivál továbbra is politikamentes esemény, amely a zene révén egyesíti a világot.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések