A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az operavilág sztárkarmestere lett a Trianon Múzeum első nagykövete


Ünnepélyes keretek között indította a 2024-es évet a Trianon Múzeum: január 7-én, vasárnap a szegedi Délvidék Házban Ács János világhírű karmesternek, az olasz opera Maestrojának átadták az intézmény első nagyköveti címét, amelyet hamarosan újabb tizenegy kitüntetett fog átvenni.

A sajtónyilvános eseményt Szeberényi Klára, a rendezvény moderátorának köszöntő szavai után Thurzó Sándor József nemzetközi hírű nagyváradi brácsaművész előadása követte, majd a Trianon Múzeum nagyköveti cím várományosának laudációjára felkért Stanik István, a Magyar Házak Hálózat szakmai vezetője, az intézmény kommunikációs tanácsadója méltatta Ács János munkásságát.

Személyes hangvételű ünnepi beszédében Stanik rámutatott arra, hogy Ács János hosszú pályafutása alatt sem tagadta meg soha a gyökereit, mindig büszkén vallotta magyarságát, hirdette hazánkat, és a világ bármely pontján a Kárpát-medencében élő nemzettársaink ügyét segítette.

A laudáció után a jelenlévőknek egy készülő portré-dokumentumfilmből részleteket vetítettek Ács János fél évszázados karrierjéről.

A filmbejátszás után érkezett el a rendezvény csúcspontja:

Dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója adta át az eddig még példa nélküli, újonnan megalakított cím megbízólevelét Ács János karmesternek, aki így – elsőként – hivatalosan is kézbe vehette a Trianon Múzeum nagyköveti megbízását.

Dr. Szabó Pál Csaba gratulált az olasz operajátszás szakemberének, a frissen kinevezett nagyköveti titulushoz, majd köszöntő beszédében kiemelte:

„Biztos vagyok abban, hogy nagyon rövid időn belül a Trianon Múzeum nagyköveti testületének felállásakor, az első Kárpátia Nagydíjak odaítélésekor az az emlékezetpolitikai fordulat, amelyet megcéloztunk a Kárpát-medencében – és amely remélhetőleg a Trianon Múzeumot és azt a Magyarországot, amit Önök például Székelyföldön megéreztek – újra középpontba tudja állítani, a szemünk előtt újra meg fog erősödni.

Ez a nagyköveti cím hazánkban és szerte a nagyvilágban a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének, a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újraépítő nemzetegyesítő tevékenységének képviseletére, valamint a Kárpátia Nagydíjat odaítélő kuratóriumban történő részvételre jogosítja fel Önt. A magyarok Istene segítse munkáját!”

Az intézmény igazgatója beszédének végén a mai nap emlékére átnyújtotta a Trianon Múzeum ajándékát, egy Ács Jánosról készült portré-karikatúrát. 

Válaszában az újonnan kinevezett ünnepelt megköszönte a kitüntető címet, majd így folytatta:

„Szerintem a Trianon Múzeum képviseli azt, amit szerény módon, de egész életemben én is próbáltam felvállalni. Ugyanis Magyarország megítélése a nagyvilágban – hadd mondjam így – elég szerény, csak a művészetben és a sportban érezni, hogy a négy kontinensen megbecsülésben részesülünk.

De már a történelmünkről, az irodalmunkról, a képzőművészetünkről sajnos nagyon keveset tud a nagyvilág. Ez most az utolsó történelmi pillanat. Az egész világon, vagy legalábbis Európában Magyarország képviseli az Isten, a család és a haza hármasságának a lényegét. Enélkül szerintem pusztulásra van ítélve az egész emberiség. Ezért kell még időben cselekednünk.”

Az ünnepség végén a jelenlévők pezsgővel koccintottak a világhírű karmester, a Trianon Múzeum első nagykövetének, Ács Jánosnak a tiszteletére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések