A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína kijelentette: "A tajvani szavazás háború és a béke közötti döntés lesz”


A tajvani kormánypárt elnökjelöltje szerint azonban csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről.

A Kínával szorosabb kapcsolatra törekvő fő ellenzéki párt, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a tajvani kormánypárt elnökjelöltje, Laj Csing-tö veszélyt jelenthet a békére, ha megnyeri a hétvégi választást.

Kína nyilvánosan nem jelölte meg melyik jelöltet részesíti előnyben, de kijelentette, hogy a szavazás a háború és a béke közötti döntés.

Kína és a KMT Lajt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjét, a sziget formális függetlenségének veszélyes támogatójának tekinti. Kína tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala közleményében kijelentette, hogy Laj „makacs tajvani függetlenségi munkás”, és amennyiben hatalomra kerülne tovább támogatná a szeparatista tevékenységeket.

A közleményben továbbá reményüket fejezték ki, hogy a „tajvani honfitársak” felismerik a függetlenségi törekvések mögött rejlő veszélyt, és a megfelelő időben a helyes döntést hozzák.

A hivatal ezen felül kitart azon álláspontja mellett, miszerint „Tajvan függetlensége összeegyeztethetetlen a békével”.

Laj szerint csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről és többször is tárgyalásokat kezdeményezett Kínával, de ezeket rendre visszautasították. Laj kedden kijelentette, hogy a Tajvani-szorosban fenntartja a status quót, és megválasztása esetén „erőn keresztüli békére” fog törekedni, illetve nyitott marad a Pekinggel való együttműködésre az egyenlőség és a méltóság előfeltételei mellett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések