A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szeviép-ügy: a Debreceni Ítélőtábla dönt a harmadrendű vádlott bűnösségéről


Felmentő és elítélő határozat is született már ellene.


A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2023 februárjában hirdetett ítéletet az úgynevezett Szeviép-ügyben. Az ügyet a Debreceni Ítélőtábla január 18-án 10 órától tárgyalja majd – tudatta közlésében az ítélőtábla.

Az ügy előzménye: a Szegedi Járásbíróság a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkentést eredményező csődbűntett miatt indított büntetőügyben 2018. november 20-án az első-, másod- és harmadrendű vádlottak büntetőjogi felelősségét társtettesként elkövetett csődbűncselekmény bűntettében állapította meg. Ezért az elsőrendű vádlottat 5 év 2 hónap szabadságvesztésre, 1 millió forint pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra; a másodrendű vádlottat 6 év szabadságvesztésre, 1.250.000 forint pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra; míg a harmadrendű vádlottat 5 év 2 hónap szabadságvesztésre, 1 millió forint pénzbüntetésre, 5 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Szegedi Törvényszék a vádlottakat - eltérő tényállás megállapításával – 2019. január 24-én felmentette. A Szegedi Törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlottak büntetőjogi felelősségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében, míg a vádlottak és védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés céljából jelentettek be fellebbezést.

A harmadfokú eljárás lefolytatására a Kúria a Pécsi Ítélőtáblát jelölte ki. A Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék, mint másodfokú ítéletét részben hiányosnak, részben felderítetlennek, illetve részben ellentétesnek találta az ügyiratok tartalmával. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottal szemben – a másodfokú határozat kihirdetése után bekövetkezett halála miatt – az eljárást megszüntette. A Szegedi Törvényszék ítéletét a másod- és harmadrendű vádlott esetében hatályon kívül helyezte, és a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

Debrecenben tárgyalnak

A Kúria büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására – a Szegedi Törvényszék bíráinak elfogultsága miatt – a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. A Debreceni Törvényszék 2023. február 20-án kihirdetett ítéletével az elsőfokon eljárt Szegedi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta.

A bíróság a másodrendű vádlottat bűnösnek mondta ki fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény alapesetében, ezért őt 2,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte. A törvényszék a harmadrendű vádlottat egyes tényállásokban bűncselekmény, míg más esetekben bizonyítottság hiányában felmentette. A másodfokú bíróság a két vádlott vagyonára elrendelt zár alá vételt feloldotta, figyelemmel arra, hogy elrendelésének oka megszűnt.

A másodrendű vádlott esetében jelentősen szűkült a bűnösség köre. A 15 tényállásrészből mindössze egy esetben – egy 2,5 millió forintos vagyoncsökkenés vonatkozásában - találta őt bűnösnek a törvényszék a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben elkövetett csődbűncselekmény alapesetében.

A felszámolási eljárás során a 32/2018 (III. 3.) Kormányrendelet alapján 162 hitelező részére teljesített kifizetést a Magyar Állam 2.614.491.898.- Forint összegben, amelynek erejéig a felszámolási eljárásba, mint hitelező belépett. A felszámolási eljárásban 171.211.911 forint pénzeszköz, vagyon került átadásra a hitelezők részére.

A törvényszék ítélete a másodrendű vádlott vonatkozásában jogerős. A harmadrendű vádlott kapcsán a döntés ellen az ügyészség a bűnösség megállapítása érdekében jelentett be fellebbezést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések