A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ketten is súlyosan megsérültek a békéscsabai öntödében, csak hogy meglegyen a norma


Megsértették a munkavédelmi szabályokat, és ennek következtében súlyosan megsérült két dolgozó – ezért, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 65 éves gyulai és egy 33 éves békéscsabai férfi ellen. A vádhatóság a két vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


A 65 éves férfi munkavédelmi szakemberként, a 33 éves férfi pedig öntödevezetőként dolgozott ekkor egy békéscsabai – könnyűfémöntéssel, fémtartályok gyártásával, fémfelület-kezeléssel foglalkozó – gazdasági társaságnál – írták a vármegyei főügyészségen.

A cégnél 2021. július 20-án munkahelyi baleset történt. Súlyosan megsérült egy betanított munkás, aki egy öntőgépen dolgozott. A sértett feladata volt a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is. A férfi a csatornát nem az előírás szerint tisztította, nem állította a berendezést kézi vezérlésre azért, hogy az öntődugattyú szárának és kengyelének a mozgását leállítsák. A sértett rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. A sértett keze beszorult a gépbe, a férfi nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A sértett azért szabálytalankodott, mivel több év alatt helytelen gyakorlat alakult ki az üzemben. A munkavállalók a csatorna tisztításakor nem állították át a gépet kézi vezérlésre, azért, hogy ne legyen szükség a berendezés leállítására. Ennek egyik oka tudomásuk szerint az volt, hogy a munkabér kifizetésének alapját képező norma meglegyen.

A cégnél a baleset után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, ami rövid időn belül újabb súlyos balesethez vezetett. 2021. október 7-én egy másik betanított munkás egy másik öntőgépen dolgozott, és szintén nem állította át a gépet kézi vezérlésre a csatorna tisztításakor. A sértett lába beszorult a gépbe. Itt a férfi olyan súlyosan megsérült, hogy csonkolni kellett a bal lábszárát, tehát a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A két vádlottnak azért kell bíróság elé állnia, mert eltűrték az évek óta fennálló helytelen, a dolgozók testi épséget veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalanságait. Mulasztottak ellenőrzési kötelezettségük tekintetében, és nem tettek érdemi intézkedést azért, hogy megszüntessék a helytelen és veszélyes munkavégzést. Ezzel pedig több szabályt megsértettek, ami hozzájárult a munkahelyi balesetekhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések