A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha bejönnek a számítások, Magyarország előzheti Nyugat-Európát


Amennyiben helytállónak bizonyulnak a kabinet prognózisai, a magyar gazdaság növekedése 2024-ben éllovas lehet az Európai Unióban. A célul kitűzött hazai GDP-növekedés messze felülmúlja a régiós és a nyugat-európai várakozásokat – írja a Világgazdaság.


A lap arról tájékoztatott, hogy jól sikerült kievickélni a recesszióból. A negyedéves alapú hazai növekedés az uniós átlagot (plusz 0,1 százalék) jelentősen meghaladta. A kormányzat már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar növekedés az egyik legjobbnak mondható az Európai Unióban.

Íme egy kis lista az uniós országok negyedéves gazdasági növekedéséről:

az ír (mínusz 1,8 százalék), 
az osztrák (mínusz 0,6 százalék), 
a cseh (mínusz 0,3 százalék), 
az észt (mínusz 0,2 százalék), 
a portugál (mínusz 0,2 százalék), 
a német (mínusz 0,1 százalék), 
a litván (mínusz 0,1 százalék), 
a francia (plusz 0,1 százalék), 
a spanyol (plusz 0,3 százalék), 
a belga (plusz 0,5 százalék) 
és a lett (plusz 0,6 százalék)

A kabinet természetesen már közölte a számait, és a legfrissebb előrejelzés szerint 2024-ben 3,6-4 százalék lehet a GDP-plusz.

Összehasonlításképpen a németországinál, amely Európa legnagyobb gazdasága esetében nincs szó növekedésről, egyenesen csökkenést várnak, mínusz 0,5 százalékot. Olaszország recesszióval legalább nem küzd, de nem túl rózsás a helyzet: mindössze 0,7 százalékos pluszt remélnek. Franciaország a pénzügyi tárca szerint 1,4 százalékos GDP-növekedést érhet el, bár a szakértők szerint ennek legfeljebb a fele teljesülhet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések