Az aminosavakra nagy szükségünk van, ugyanis sokféle biológiai funkcióban vesznek részt. Szerepük van a sebgyógyulásban, a hormontermelésben, az immunfunkciók javításában, az izomnövekedésben, az energiatermelésben.
Az aminosavaknak két nagy csoportja van. Vannak az úgynevezett esszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az esszenciális aminosavak csoportjába tartozik például a fenilalanin, a lizin vagy a triptofán; míg a nem esszenciális aminosavak csoportjának szerves részét képezi például a glutamin, a tirozin, a glutamát, a cisztein, az arginin. Az aminosavak nagyon hasznosak az egészségünkre nézve. Nézzünk is most néhány előnyös tulajdonságát az aminosavaknak!
Az aminosavaknak fontos szerepük van a kialakult izomtömeg fenntartásában és az izomnövekedésben. Ezek az aminosavak csökkentik idősebb korban az izomveszteséget.
Léteznek olyan esszenciális aminosavak, például a leucin, amelyek sokat segíthetnek az izmok helyreállításában, csökkentik az izomfájdalom kialakulását, illetve segítenek az izomfáradtság megelőzésében.
Az esszenciális aminosavak táborába tartozik a triptofán, amely segít a hangulat fokozásában és a mentális egészség megőrzésében. A triptofán pozitív hatással van a kognitív egészségre is, illetve fokozza a boldogságérzetet és csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.
A triptofán az alvás minőségét is javítani tudja. Álmatlanság esetén is segíthet, hiszen megnöveli a szervezetben a szerotoninszintet, amelynek nagy szerepe van az alvási ciklus szabályozásában.
A bőrünk építőkövei a fehérjék, pontosabban az elasztin, a keratin és a kollagén. Mivel az aminosavak ezeknek a fehérjéknek az építőkövei, így nagy szerepet játszanak a bőr egészségének fenntartásában.
Az aminosavak azért is fontosak a szervezetünk számára, mert elősegítik a gyorsabb gyógyulást, segítenek a sérült bőr helyreállításában, illetve hozzájárulnak a sav-bázis egyensúly fenntartásához is.
Az aminosavak sokféle táplálékban megtalálhatók. Nagy mennyiségben vannak jelen a húsfélékben, a halakban, a tojásban, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a diófélékben és a magokban, mint például chiamag, tökmag, lenmag.
Az aminosavak egyik feladata az, hogy energiával lássanak el bennünket. Különösen az izoleucin és a valin nevű aminosavak alkalmasak erre a feladatra.
Ez a két aminosav segíti az egészséges izomműködést is, főként a leucin, amely javítja az izmok állapotát, egészségét.
Sokan szeretnék elkerülni ősszel és télen a megfázást és az influenzát. A lizin, a treonin és a hisztidin segít fokozni az immunitást, így a szervezet hatékonyabban leküzdheti a vírusokat és a baktériumokat.
A kollagén és az elasztin puhává és rugalmassá varázsolja a bőrt. Ez a két fehérje ösztönzi a köröm és a haj növekedését. A lizin segíti a kollagéntermelést, a treonin a kollagén és az elasztin előállításában vesz részt.
Az aminosavak, például a lizin, hasznosak az egészséges hormonszint fenntartásában. Léteznek olyan aminosavak, amelyek a szervezet stresszválaszát felügyelik, a tiroxin pedig szerepet játszik az anyagcserében.
A metionin nevű aminosav szabályozza az anyagcserénket és segíthet a méregtelenítésben is, míg a treonin kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsír metabolizálásában.
0 Megjegyzések