A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erdoğan török elnök pártja indul a németországi európai parlamenti választásokon


Recep Tayyip Erdoğan török elnök Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) indul az európai parlamenti választásokon Németországban - állítja több német médium és politikus, akik szerint ez erősíteni fogja Törökország befolyását az EU-n belül. A német szövetségi statisztikai hivatal szerint 1,3 millió német állampolgár török bevándorló származású, ami az ország teljes lakosságának mintegy 1,6%-át teszi ki.


A Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch, Dava), az AKP-hez kötődő, Németországban aktív párt négy olyan jelöltből áll, akik korábban mindannyian Erdoğan AKP-jének vagy annak támogató szervezeteinek kampányoltak - jelentette a Bild című lap vasárnap január 28-án.

"A választásokon Erdoğan úr képviselőjének indulása a legutolsó dolog, amire szükségünk van" - írta az X platformon Cem Özdemir (Szövetség 90/ Zöldek), a török gyökerekkel rendelkező zöld mezőgazdasági miniszter.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), Németország legnagyobb ellenzéki pártja szintén bírálta a lépést. "Erdoğan úr és az AKP képviselője Németországban egy újabb szélsőséges pártot jelentene az országban" - írta az X-en Jens Spahn, a CDU/CSU (Bajorországi Keresztényszociális Unió) parlamenti frakciójának helyettes vezetője.

Az 5%-os választási küszöb, amely a német szövetségi választásokon általában megakadályozza a kis pártok parlamentbe jutását, az európai választásokon nem lesz érvényes, az új politikai szereplőknek nagyobb esélyük lesz arra, hogy helyet szerezzenek az Európai Parlamentben. A legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választásokon hat olyan kis párt jutott be az Európai Parlamentbe, amelyeknek sem országos, sem regionális szinten nem volt képviselőjük, némelyikük a szavazatok mindössze 0,7%-ával.

"Jelenleg mindenütt olyan pártok megjelenésének vagyunk tanúi, amelyeknek egyetlen célja és célja, hogy Európát belülről szétszakítsák" - sajnálkozott Marie-Agnès Strack-Zimmermann, a Német Liberális Demokrata Párt (FDP) listavezetője.

"Be kell látnunk, hogy Európa még soha nem volt akkora nyomás alatt kül- és belpolitikailag, mint ma" - mondta az FDP jelöltje a Die Welt című lapnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések