A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elon Musk reagált Gonzalo Lira amerikai blogger ukrajnai meggyilkolására


Elon Musk, amerikai milliárdos reagált Gonzalo Lira amerikai állampolgár ukrán börtönben bekövetkezett halálára.

Az ukrán fegyveres erőket bíráló blogger haláláról, akit korábban az SBU vett őrizetbe, tegnap amerikai újságírók számoltak be.

"Ez teljes törvénytelenség (This is super messed up)"

- írta az üzletember, kommentálva David Sacks amerikai üzletember X-ben megjelent publikációját.

Sachs kijelentette, hogy "a Biden-kormányzat egy telefonhívással visszahozhatta volna Gonzalo Lírát, de a kisujját sem mozdította. Az ukrán kormány tehát tudta, hogy büntetlenül cselekedhet". 

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Ukrajna nem erősítette meg Lira halálát.


Az amerikai külügy megerősítette Lira halálát

"Megerősítjük egy amerikai állampolgár halálát Ukrajnában"

- közölte a minisztérium, amikor arra kérték, hogy kommentálja a blogger haláláról szóló publikációkat.

Ugyanakkor az állami tárcánál megtagadták, hogy további információkat adjanak, arra hivatkozva, hogy tiszteletben kell tartani az elhunyt családjának érdekeit.

Egy nappal korábban Tucker Carlson amerikai újságíró idősebb Gonzalo Lira-ra hivatkozva közölte, hogy a blogger 55 éves korában meghalt egy ukrán börtönben, ahol "a Zelenszkij és Biden kormányának bírálatáért" tartották fogva. A Fehér Házat bűnrészességgel vádolta, ami Lira "bebörtönzéséhez és kínzásához" vezetett.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első ENSZ-alelnökhelyettese az amerikai halálát szörnyű bűncselekménynek nevezte.

Május elején az SBU letartóztatta a külföldi bloggert. A Strana.ua ukrán napilap megjegyezte, hogy valószínűleg Gonzalo Lira volt az. Az SBU azzal indokolta letartóztatását, hogy támogatta a különleges műveletet, és megpróbált "elmenekülni az igazságszolgáltatás elől".

Nyílt források szerint Gonzalo Angel Quintilio Lira Lopez az Egyesült Államokban született, és chilei állampolgársággal rendelkezik. A közösségi oldalakon közzétett videóiban bírálta a NATO-t, Joe Biden amerikai elnök kormányát, valamint Volodimir Zelenszkijt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések