A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bőrfertőzésre, immunitásfokozásra és szíverősítésre is jó a fokhagymaolaj – kétféle fokhagymaolaj-recepttel


A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a fokhagymát, mégpedig gyógyító célokra. 

Az eredetileg Ázsiából származó gyógynövényt valóban nemcsak kulináris célokra használhatjuk, hanem a gyógyító erejét is kipróbálhatjuk, hiszen antibakteriális, gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. Emellett alkalmazhatjuk vízhajtásra, de nagyszerű a köptető hatása is, illetve télen és ősszel is kihasználhatjuk az erejét, hiszen segíthet a megfázás és az influenza megelőzésében, remek köhögéscsillapító szert is készíthetünk belőle mézzel elkeverve.

A fokhagymaolaj éppen olyan egészséges, mint a fokhagyma, hiszen az olaj is tartalmazza azokat az illóolajokat, mint a fokhagyma, illetve az olaj is rendkívül gazdag az allicin nevű vegyületben, amely voltaképpen a fokhagyma gyógyító hatásait adja.

A fokhagymaolaj csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik, kiemelkedő az antibakteriális, a gyulladáscsökkentő és a sebgyógyító hatása, emiatt nagyon hasznos lehet a sebek és a különféle bőrfertőzések gyors gyógyítására. A fokhagyma olaja olyan kéntartalmú vegyületekben gazdag, amelyek elősegítik az új bőrszövetek képződését, illetve mivel csökkentik a gyulladást és a seb vérellátását, ily módon felgyorsítják a sebek gyógyulási folyamatát is.

A fokhagymaolaj csakúgy, mint a fokhagyma, nagyon hasznos lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is, ugyanis csökkenteni tudja a vérrögképződés kialakulásának kockázatait. Ez azért lényeges, mert ezek a kisebb-nagyobb vérrögök is okai lehetnek a szívinfarktus vagy éppen a stroke kialakulásának. A fokhagymaolaj ezen kívül rendkívül pozitívan hat a keringésre, és fokozni tudja az erek rugalmasságát, ami jobb vérkeringést tud biztosítani.

A fokhagymaolaj javítja az immunfunkciókat, és kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

A fokhagymaolaj az agy működésére és annak egészségére is pozitív hatást gyakorol, ezzel pedig segít megakadályozni az olyan neurodegeneratív betegségeket, amelyek főként az idősebb embereket veszélyeztetik, ilyen például a demencia és az Alzheimer-kór.

A fokhagymaolajnak kiemelkedő a gombaellenes hatása is, így ha gombás bőrfertőzésünk van, nyugodtan kenegessük ezzel az olajjal a beteg bőrfelületet, és a problémánk hamarosan a múlté lesz. Az olajat használhatjuk a láb gombás fertőzései esetén, de gyógyítja a Candida albicans nevű gomba által okozott fertőzést is, illetve még fülfertőzés esetén is bátran alkalmazható.

Mi magunk is készíthetünk fokhagymaolajat, amelyet aztán sütés és főzés során is felhasználhatunk, ily módon belsőleg támogatjuk meg a szervezetünket. Mutatjuk is a két receptet!

Majoránnás fokhagymaolaj hozzávalói:

• 5 dl olívaolaj (de lehet bármilyen növényi olaj),
• 6 gerezd fokhagyma,
• 4 friss majoránnaág (vagy 3 teáskanál szárított majoránna).

Elkészítése:

Tisztítsuk meg a fokhagymát, kicsit nyomkodjuk össze a gerezdeket, majd tegyük azokat egy steril befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a megmosott és lecsepegtetett majoránnaágat, majd öntsük fel a gyógynövényeket az olajjal. Tároljuk 2-3 hétig sötét és hűvös helyen, majd szűrjük le, és már használhatjuk is.

Natúr fokhagymaolaj hozzávalói:

• 5 dl növényi olaj,
• 1 nagyobb fej fokhagyma,
• egy kávéskanál só.

Elkészítése:

Járjunk el úgy, mint az előző receptnél. Az érlelési idő ebben az esetben is 2-3 hét. Hogyan használjuk? A fokhagymaolajat használhatjuk salátákban, de egészségmegőrzésre is alkalmazhatjuk. Hogyan? Szedjünk ki egy teáskanálnyi olajat, adjunk hozzá citromlevet, és naponta 3 alkalommal fogyasszuk étkezés előtt félórával. A kúra ideje 1-3 hónap. Két kúra között tartsunk legalább 6 hét szünetet. Az egyik legjobb tulajdonsága ennek az olajnak, hogy tágítja az ereket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések