A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek táborát színesíti csakúgy, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a karfiol és a káposzta. Rengeteg előnnyel bír az egészségünkre nézve. Az egyik az, hogy antioxidánsokban bővelkedik, amelyek megvédik a sejteket a rákos betegségektől és a szívbetegségektől. C-vitamint is tartalmaz, amely szintén antioxidánsként működik. A C-vitamin segít a szövetek javításában és növekedésében. Elengedhetetlen a csontok, a fogak, a bőr és a porc növekedéséhez.
A kelbimbó gyulladáscsökkentő ereje a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek és a rákos betegségek csökkent kockázatához kapcsolódik. Ez azért van, mert fitonutrienseket, olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és a rák kockázatát. Gyulladáscsökkentő vegyületei megvédik a sejteket a DNS-károsodástól is. Egy tanulmány leírta, hogy azoknál az embereknél mutattak ki kevesebb gyulladást a vérükben és a vizeletükben, akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket.
A kelbimbó az antioxidáns erejét nemcsak a rák és a szívbetegségek, hanem a cukorbetegség elleni védelemre is használja. Egy tanulmány szerint ugyanis a keresztesvirágú zöldségek fokozott bevitele jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatait.
Rostokat is tartalmaz, ami megint csak segít szabályozni a vércukorszintet, támogatja az emésztőrendszer egészségét és táplálja a hasznos bélbaktériumokat, amelyek hozzájárulnak a pozitív hangulathoz, a megfelelő immunválaszhoz, az immunitáshoz és a gyulladáscsökkentéshez.
K-vitaminban is bővelkedik a kelbimbó. A vérrögképződés megelőzése mellett a K-vitamin szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, és segít megelőzni a csontvesztést is.
A kelbimbó hasznos forrása a karotinoidoknak is, amelyek A-vitaminná alakulnak a szervezetben, ilyen például a béta-karotin. A karotinoidok jót tesznek a szem egészségének, mégpedig a kék fény által okozott szemkárosodás megelőzésével.
Mivel tele van C-vitaminnal, így hozzájárul a bőrben képződő kollagén termeléséhez. A kollagén ragyogóvá és feszessé varázsolja a bőrt.
A kelbimbó alfa-linolénsavban is bővelkedik, amelyet ALA-nak is szoktak nevezni. Az omega-3 zsírsavaknak is gazdag tárháza, amelyek javítják a koleszterinszintet, csökkentik a vérnyomást és megakadályozzák a szívbetegség kialakulását.
A kelbimbóból remek salátát is készíthetünk, mutatjuk is a receptet.
Diós-mézes párolt kelbimbósaláta hozzávalói:
• 500 gramm kelbimbó,
• 2 fej mogyoróhagyma,
• 1 maréknyi pirított dió,
• 1 evőkanál mustár,
• 1 evőkanál citromlé,
• 1 evőkanál méz.
Elkészítése:
Pároljuk meg a kelbimbót enyhén sós vízben, majd várjuk meg amíg kihűl, negyedeljük fel és tegyük egy salátástálba. Vágjuk apróra a mogyoróhagymát és adjuk a kelbimbóhoz. Keverjük össze a mézet, a mustárt és a citromlevet, és adjuk a salátához. Pirítsuk meg a diót, és szórjuk a saláta tetejére.
0 Megjegyzések