A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha rendszeresen mozgunk, nem szorongunk – szorongáscsökkentő gyógynövények és kiegészítők


A testmozgás sok mindenre gyógyír lehet. Nemcsak testileg leszünk sokkal energikusabbak és persze egészségesebbek, de akár még a depressziónak és a szorongásnak is búcsút inthetünk. Mutatjuk is, hogy milyen pozitív hatásai vannak a testmozgásnak.


Azok esetében, akik fizikailag aktívak, kisebb valószínűséggel alakulnak ki krónikus betegségek, mint azon személyeknél, akik nem vagy csak nagyon keveset mozognak, sportolnak. Még abban az esetben is, ha valakinek van valamilyen krónikus betegsége, például cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy magas koleszterinszint, de emellett rendszeresen mozog, kisebb a valószínűsége, hogy a krónikus betegség miatt halálozik el, szemben azokkal, akik a krónikus betegségük mellett inaktív életet élnek.

A kardiótestmozgásnak is nagy szerepe van az egészség fenntartásában, ugyanis endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetben. Ez pozitívan hat az idegsejtekre is, ezzel nagyon hatékonyan képes csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit. Nemcsak a benti testmozgás tesz jót a testnek és a léleknek, hanem a szabadban, elsősorban a természetben eltöltött idő és az ott folytatott mozgás vagy akár csak egy kis séta is.

A magas vérnyomás egy állapot. A betegség akár teljesen vissza is fordítható, amennyiben valaki átáll az egészséges étkezésre, elkezd sportolni és megszabadul a súlyfeleslegétől.

Nemcsak a vérnyomás csökkenthető egészséges életmóddal, hanem a koleszterinszint is. Az ideális vérnyomás és koleszterin elérése pedig jelentősen csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyeit.

A kardió alapú testmozgás fokozza a test vérellátását, illetve nemcsak a fogyás, hanem a szív egészségének szempontjából is rendkívül hasznos lehet többek között azért is, mert nagyon eredményesen csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

A súlyzós edzés mindenképpen hasznos lehet a menopauza szakaszába lépő nőknek, ugyanis jelentősen lecsökkenti a csontritkulás kialakulásának az esélyét. Súlyzós edzés hatására ugyanis több kalcium kerül a csontokba, amely ásványi anyag sokat segít a csontok megerősödésében.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek segíthetnek a szorongás csökkentésében. Az orbáncfű eredményesen kezeli a depressziót, az ashwagandha nagyon jó stressz és szorongás kezelésére. A golgotavirág csökkenti a stresszt, jó alvást biztosít, oldja a szorongást és csökkenti a depressziós tüneteket. A macskagyökér segít a szorongással és a stresszel kapcsolatos alvási problémákban. A citromfű javítja a szorongás és a depresszió tüneteit. A kamilla pedig a szorongásos tüneteket minimalizálja.

A B-vitaminok pozitív hatással vannak a szorongásos tünetekre. Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik B-vitaminokban gazdag táplálékokat fogyasztanak, jelentősen csökkennek a szorongásos tünetek, ellentétben azokkal, akiknek nem szerepelnek ilyen ételek az étrendjükben.

Az aminosavak – mint az L-teanin, az L-lizin és az L-triptofán – javítják az alvás minőségét és a hangulatot, csökkentik a szorongást. Ezek az aminosavak megtalálhatók többek között a zöld teában, a húsban, a tejtermékekben, a hüvelyesekben, a zöldségekben és a gyümölcsökben.

Az omega-3 zsírsavak segítenek szabályozni a különböző hormonokat és az olyan kémiai hírvivő anyagokat, mint a dopamin és a szerotonin. Ezek a zsírok megtalálhatók a halakban és a magvakban. A szorongásos tüneteket is enyhítik.

A magnézium közreműködik az agyalapi mirigy és a mellékvesék szabályozásában, amelyek segíthetnek a stresszre adott válasz kialakításában. Kutatások igazolják, hogy a magnézium a szorongást is csökkenti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések