A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csúfos kudarcot vallott Rishi Sunak a titkos találkozói miatt


Ismét a címlapokra került Rishi Sunak brit miniszterelnök, ezúttal azért, mert kiderült, titokban találkozott Dominic Cummingsszel, Boris Johnson előző kormányfő egykori tanácsadójával – számolt be a The Telegraph brit konzervatív napilap. A két titkos találkozóról maga Cummings számolt be, állítása szerint azért kereste őt fel Sunak, hogy visszatérjen a Downing Streetre, ám az ajánlatot visszautasította.


Az ügy azonban hatalmas botrányt okozott Londonban, a Liberális Demokraták vizsgálatot indítanának azzal kapcsolatban, hogy Sunak megsértette-e a miniszteri kódexet.

A két találkozóra még 2022 decemberében Londonban, majd 2023 júliusában, Észak-Yorkshire megyében került sor, ám Cummings azt mondta, „inkább veszítenének a toryk, minthogy továbbra is hivatalban maradjanak anélkül, hogy prioritásként kezelnék azt, ami fontos és a szavazókat”. A miniszterelnökség közölte, valóban voltak találkozók, ám munkát nem ajánlottak a volt tanácsadónak. Az ügyre egyébként a konzervatív politikusok is reagáltak, akik leszögezték, Cummingsnak „nincs helye a politikai életben” – számolt be a The Guardian brit napilap. Egyes vélemények szerint az, hogy Sunak visszahívta volna a politikai életbe az egykori tanácsadót, a miniszterelnök rossz ítélőképességére utal.

Olyan, mintha egy gyújtogatót engednél be az otthonodba
– írta egy másik képviselő egy WhatsApp-csoportban.

Dominic Cummings nem sokáig erősítette egyébként Boris Johnson csapatát, egy év után menesztették, noha a brit sajtó szerint nagy szerepet játszott Johnson 2019-es győzelmében. Cummings azonban továbbra is a brit politika egyik legellentmondásosabb alakja maradt. 2020 tavaszán a koronavírus miatti lezárások idején nagy port kavart, hogy megszegte a kijárási tilalmat, mondván, éppen azokat a szabályokat szegte meg, amelyeket ő maga segített megalkotni.

Sunak körül egyébként nem a mostani botrány az egyetlen, a Bloomberg amerikai hírportál még decemberben szedte össze: 2023 elején tett öt ígérete közül csupán egyet sikerült teljesítenie.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések